Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Honolulu förbjuder mobilzombies i trafiken

Fotgängare får inte glo i mobilen och korsa gatan samtidigt.

Mobilgångare är en trafikfara. Det anser i alla fall myndigheterna i Honolulu som nu inför strängare regler för fotgängare.

I storstäderna kryllar det av dem, mobilgångarna, som utan att se sig för kliver rakt ut i gatan med näsan klistrad i pekskärmen. Överallt runt omkring dem skriker bromsar och nävar höjs i affekt.

Men som de zombies de är märker de ingenting av vad som händer runt omkring dem. Ögonen är glasartat fästa vid Facebooken och öronen är fulla med hörlurar som kräker ur sig sån där Ed Sheeran och Avicii.

Danger Walk Smartphone.

Nu har åtminstone myndigheterna i Honolulu på Hawaii insett att någonting måste göras åt detta allra svåraste av våra i-landsproblem. Enligt The New York Times kommer det från och med i morgon att vara förbjudet att korsa gator och övergångsställen till fots samtidigt som man tittar på sin telefon i stället för på trafiken. Om man som medborgare inte förmår att efterleva reglerna drabbas man av böter om 35 dollar, motsvarande knappt 300 kronor.

Liknande regler har också införts på annat håll. I Rexburg, en småstad i Idaho, införde man antizombielagar efter att fem fotgängare omkommit i trafiken på kort tid och sedan dess har man inte haft några dödsfall på ett helt år.

Men alla är inte övertygade. Janette Sadik-Kahn är tidigare trafikborgarråd, eller i alla fall den lokala motsvarigheten till det, i New York City och säger till The Times att Honolulus lösning är en enkel utväg på ett problem som borde byggas bort på stadsplaneringsnivå.

Kanske vore det allra bäst om vi alla respekterade varandra och åtminstone försökte använda sunt förnuft när vi rör oss i trafiken, oavsett om vi använder fordon eller fötter som färdmedel.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com