Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kör som en kvinna

För att män är olycksfåglar i trafiken

NTF och Hankook gör gemensam sak. Med en kampanj vill de få oss att köra som kvinnor. Detta för att män är överrepresenterade i olycksstatistiken.

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF och däcktillverkaren Hankook Tire går tillsammans ut med en uppmaning åt alla bilförare: Kör som en kvinna. Detta för att män, framför allt yngre, är överrepresenterade i olycksstatistiken på de svenska vägarna.

Enligt NTF är körstilen den enskilt viktigaste riskfaktorn på svenska vägar och kvinnors körstil är mycket säkrare än mäns. Tanken med informationskampanjen är att ett kontroversiellt budskap ska nå fram till de män som behöver skärpa sig.

Under förra året omkom 201 män och 58 kvinnor i polisrapporterade trafikolyckor, och andelen män har under lång tid legat på ungefär det tredubbla jämfört med kvinnor.

Emma Kimiläinen kör som en kvinna i STCC.

Emma Kimiläinen kör som en kvinna. Typ.

Kvinnor tar inte bara färre risker och kör med större marginaler i, utan använder också säkerhetsbälte i större utsträckning än män. Dessutom stod män för 89 procent av fallen för misstänkt rattfylla under fjolåret. Så gubbar, släpp flaskan och slappna av i trafiken.

Foto: General Motors/Chevrolet, Daniel Ahlgren/STCC
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com