Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så skiljer sig kvinnor och män åt

Stora skillnader i hur vi köper bil

Undersökningar från USA, Storbritannien och Sydafrika visar på samma sak. Kvinnor och män köper bil på olika sätt.

Själva ordet generalisering betyder inom vetenskapen att en teori eller en modell utökas till att gälla under bredare villkor. Man gör helt enkelt ett generellt antagande. Och precis det tänker vi utsätta er för nu. Vi buntar ihop alla människor i två grupper: kvinnor och män.

Med det sagt har tre separata studier i USA, Storbritannien och Sydafrika visat att kvinnor och män köper bil med olika motiv. Och om du tror att kvinnorna står för förnuftet så har du gissat alldeles rätt.

Konsumentorganet The Fiscal Times har gått igenom flera amerikanska undersökningar och kommit till ett antal intressanta slutsatser. Först och främst speglar männens val av bil deras image och önskan att visa upp sina framgångar – en förlängning av personligheten, alltså – medan kvinnor letar efter någonting som kan ta dem från A till B. Så män, på andra sidan Atlanten, väljer pickuper medan kvinnor köper asiatiska suvar.

Men kvinnor tar också mer tid på sig att göra efterforskningar om olika bilars olika egenskaper, medan män vet redan vilket märke de vill ha utan att bry sig så mycket om vad deras nyförvärv egentligen klarar av.

Brittiska Carbuyer bekräftar amerikanernas teser. Kvinnor tar större hänsyn till alla aspekter av bilägandet och gör en noggrannare analys som innefattar bränslekostnader, försäkringar och service.

Män är däremot mer benägna att låta sig påverkas av färg och, i ännu högre grad, av bilmärkets renommé. Män identifierar sig med varumärket medan kvinnor bryr sig om benutrymmet.

– Älskling, den har ju inget baksäte.

– Älskling, den har ju inget baksäte.

Skillnader finns också i självförtroendet i bilhallen. Kvinnor känner sig inte lika bekväma i förhandlingen med bilförsäljaren och män har fortfarande större chans att göra en bättre affär.

Även sydafrikanska IOL rapporterar att män ser till märke, skönhet och motorstyrka medan kvinnor väljer bil efter ekonomi och säkerhet. En femtedel av männen tycker att bilmärket är den allra viktigaste faktorn som bestämmer köpet. Män låter sig också i högre grad påverkas av reklam och använder oftare ordet ”drömbil”.

Allt det här har den amerikanska konsumentorganisationen Nolo identifierat och ger också bilhandlarna en känga för att behandla kvinnor sämre än män. Enligt dem är det vanligare att kvinnor drabbas av saltade offerter och syrligt bemötande av bilförsäljare.

Därför har de satt samman en lista på råd till kvinnor i bilköpartagen. Man bör bestämma sig för vad är ute efter, läsa på om modellen man är intresserad av och, om det är fråga om ett nybilsköp, i förväg bestämma sig för vilka tillval man vill betala för. Låt försäljaren veta att du menar allvar.

Så där har vi det. Kvinnor köper bil med hjärnan, män väljer med hjärtat.

Foto: Volvo Cars
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com