Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ris och ros om mobilförbudet

Kritik riktas mot en formulering i nya lagen.

Numera får man inte fippla med mobilen under körning. Det uppskattas av de flesta, men inte av alla.

Sedan i går är det totalförbjudet att hålla i mobiltelefonen samtidigt som man kör. Rättare sagt, den sista meningen i fjärde kapitlets tionde paragraf i trafikförordningen är ny och säger att föraren av ett motordrivet fordon inte får hålla mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i handen.

Egentligen handlar det om en skärpning av lagen om mobilförbud som trädde i kraft för fem år sedan och påföljden för att prata i handhållen mobil, skicka sms eller spela spel under körning är böter på 1.500 kronor. Det enda undantaget gäller blåljuspersonal, som i ”trängande lägen” får lov att använda kommunikationsradio eller mobiltelefon.

Daniel Östlund

Definitionen ”trängande” är dessutom snäv.

Enligt Infrastrukturminister Tomas Eneroth hade regeringen stort stöd i riksdagen för den nya lagen. ”Bland allmänheten finns en bred acceptans för att man ska vara koncentrerad på trafiken och inte sms:a eller spela spel medan man kör bil”, sade han till Sveriges Radio efter att man beslutat om reglerna.

Men alla är inte lika nöjda och det gäller framför allt det faktum att lagen inte bara omfattar mobiltelefoner, utan också övrig kommunikationsutrustning. ”En busschaufför som befinner sig på till exempel en motorväg måste nu svänga av och stanna för att kunna kommunicera med sin ledningscentral”, säger Helena Leufstadius, VD för Svensk kollektivtrafik, till Svenska Dagbladet som också rapporterar att regeringen inte följt Transportstyrelsens förslag att förbudet enbart skulle omfatta mobiltelefoner.

Inom polisen är man inte heller särskilt nöjda. ”Det ser inte så genomtänkt ut. För oss inom polisen kan det handla om spaningssituationer för att till exempel avvärja ett terrordåd. Den kombinationen att då inte få prata i en kommunikationsradio är inte lycklig, säger Emma Kronberg, nationellt skyddsombud, till tidningen.

Annars har rösterna varit positiva. Enligt en undersökning som Novus utfört på uppdrag av försäkringsbolaget Trygg-Hansa känner sig fler än hälften av de svarande tryggare i trafiken med den nya lagen. Och visst är det rätt att man inte ska glo ner i mobilen när man kör, lika lite som man ska göra det när man tar sig fram till fots.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com