Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se alla nyheter - jämfört med gamla Golf

Nya Volkswagen laddad med ny teknik

Nya Volkswagen Golf av generation 8 innehåller många nyheter jämfört med utgående modell.  Bland annat är bilen uppkopplad och pratar med andra Golfar – förarmiljön är helt digital och gör bilen nästan självkörande.
Prislappen blir dock ungefär densamma: från 220 000 kr. Här listar vi de största skillnaderna jämfört med gamla modellerna.

Flera nya motoralternativ – fem hybrider
Motoralternativen för nya Golf innehåller såväl bensin-, diesel-, fordonsgas-, mildhybrid- och laddhybriddrivna versioner. Effekten för de motorer som ska lanseras på den svenska marknaden sträcker sig från 110 hk till mer än 300 hk.
Hybridutbudet utökas från ett till fem motoralternativ: här gör tre mildhybrider (eTSI) med 48-voltsteknik och en effekt på 110 hk, 130 hk respektive 150 hk nu sin debut.
Golf kommer också att erbjudas som laddhybrid i två effektversioner: en ny bränslesnål version på 204 hk (eHybrid), och en mycket sportig och ännu mer finslipad GTE-version på 245 hk. Båda dessa versioner är utrustade med ett 13  kWh-batteri som gör det möjligt att köra långt på el för att på så sätt göra Golf temporärt utsläppsfri.
Jämfört med föregångaren har förbrukningen sänkts med upp till 17 % för dieselmotorerna och med upp till 10 % för TSI-motorerna tack vare mildhybridstekniken.
Senare följer även Golf GTI, Golf GTD och Golf R samt R-Line-versioner vid olika tillfällen. Under år 2020 gör dessutom en hållbar och kostnadseffektiv Golf TGI med gasdrift (130 hk) debut. Mer information om de olika versionerna inom Golf- familjen kommer senare.

Digital förarmiljö som standard
Interiören i nya Golf har genomgått en revolutionerande omvandling, inte bara rent visuellt utan också tekniskt och för känselsinnet. Alla displayer på förarplats är som standard digitala, och nästan alla knappar och andra reglage av konventionell typ har ersatts av beröringskänsliga ytor.
Grunden till detta är Digital Cockpit med en 10,25-tum skärm, infotainmentsystemet (8,25- tum pekskärm med onlineanslutning) och multifunktionsratten.
Systemen har inte bara kopplats samman med varandra – tack vare en speciell uppkopplingsenhet, OCU (Online Connectivity Unit), är de också anslutna till världen utanför. Med sitt eSIM-kort är den standardmonterade OCU-enheten en förbindelselänk till de uppkopplade tjänster och funktioner som ingår i ”ekosystemet” Volkswagen We. Dessutom kan mycket i den digitala displaymiljön anpassas individuellt efter förarens egna önskemål.

Nya assistanssystem för extra säkerhet och körkomfort
Aldrig tidigare har Golf erbjudit så många assistanssystem som nu. Ta till exempel Travel Assist: I nya Golf kan man köra i assisterat läge i hastigheter upp till 210 km/h utan att aktivt behöva styra, accelerera eller bromsa själv. En annan nyhet är närområdesövervakningen Front Assist som nu innehåller en funktion som bromsar ner bilen om man är på väg att svänga in på en annan väg samtidigt som man får möte.

Led-strålkastare som standard
De nya IQ.LIGHT LED matrix-strålkastarna, med sina delvis interaktiva belysningsfunktioner, bidrar också de till att höja säkerheten.

Redan grundversionen av nya Golf bjuder som standard på de senaste versionerna av filhållningsassistenten Lane Assist och närområdesövervakningen Front Assist, LED-strålkastare, LED-baklyktor, automatiskt klimatsystem, ett infotainmentsystem med 8,25″-pekskärm, We Connect (för mobila uppkopplade tjänster och funktioner), multifunktionsratt, Keyless Start (bekväm startfunktion utan nyckel) och Car2X.

Pratar med andra Golfar
Instegsversionen på den svenska marknaden har följande utrustning som standard: LED-strålkastare och LED-baklyktor, Keyless Start, digitala instrument och ett 8,25-tum infotainmentsystem, mobiltjänsterna We Connect och We Connect Plus, multifunktionsratt, Climatronic (automatisk luftkonditionering), Lane Assist filhållningshjälp, en ny svängningsassistans, Front Assist (närområdesövervakning), förutseende fotgängarskydd och Car2X (lokal kommunikation med andra fordon och trafikinfrastruktur).

Standardutrustningen omfattar även 16-tum lättmetallfälgar, utvändig bakgrundsbelysning med logotypen projicerad ner på marken, möjlighet till sladdlös laddning av kompatibla mobiltelefoner, uppkoppling med appen Wireless (sladdlös integrering av mobiltelefonen), invändig bakgrundsbelysning i 10 färger, mittarmstöd fram, parkeringshjälpen ParkPilot och automatiskt aktiverad motorvägsfunktion samt funktionen City Light.

GTE: prestandamodell med laddhybriddrift.
Som ett led i premiären för den åttonde generationen av Golf erbjuder Volkswagen en försmak av Golf GTE, som har premiär år 2020 och är en laddhybridversion med en effekt på 245 hk.

Nya drivsystem: hybriddrift med 48 V-teknik eller laddhybriddrift
Motoralternativen för nya Golf innehåller såväl bensin-, diesel-, fordonsgas- (CNG), mildhybrid- och laddhybriddrivna versioner. Alla bensin- och dieselmotorer har turbo med direktinsprutning. Effektspannet sträcker sig från 110 hk upp till mer än 300 hk. Volkswagen har även utvecklat en ny, 6-växlad manuell växellåda för framhjulsdrivna versioner.

Laddhybridmodellen kommer att finnas i två versioner, en med fokus på bästa räckvidd som har en effekt på 204 hk och en GTE-version med fokus på prestanda, som har en effekt på 245 hk (i båda fallen är det systemeffekt). Laddhybriden är utrustad med en 1,4-liters TSI-motor, en el-motor och en 6-växlad DSG-växellåda, samt ett litiumjonbatteri. Det nya batteriet har 50 procent högre kapacitet än det gamla.

Travel Assist
Den nya funktionen Travel Assist i Golf möjliggör assisterad körning i upp till 210 km/h. Den här funktionen bygger på andra system, däribland den adaptiva farthållaren ACC (assistans i längdled) och filhållningsassistenten Lane Assist (sidvärts assistans). Travel Assist aktiveras via multifunktionsratten. Av juridiska- och av säkerhetsskäl måste föraren övervaka systemet konstant – detta innebär att man måste ha minst en hand på ratten. Tack vare ny kapacitiv sensorteknik i ratten så räcker det att föraren rör vid den. Om föraren släpper ratten i mer än 15 sekunder, varnar bilen om detta med hjälp av ljud- och ljussignaler och med bromsryck. Senast vid denna punkt måste föraren röra vid ratten, annars aktiveras Emergency Assist och din Golf bromsas till stillastående.

ACC med förutseende hastighetsavkänning
Den senaste generationen av den adaptiva farthållaren ACC i Golf är förutseende. Det förutseende systemet (tillval) beräknar positionen för din Golf baserat på rutt och GPS-information från navigationssystemet för att sänka hastigheten vid kurvor, rondeller, korsningar, hastighetsbegränsningar och tätbebyggda områden. Samtidigt har ACC tillgång till Dynamic Road Sign Display via frontkameran och justerar hastigheten så snart en hastighetsbegränsning registreras. Med det högsta utrustningsalternativet har ACC även Traffic Jam Assist.

Nytt system bromsar om du inte håller avstånd
Front Assist erbjuder nya funktioner. Närområdesövervakningssystemet bygger på radarsensorer som i samarbete med frontkameran varnar för och bromsar vid nödsituationer om det exempelvis inte är tillräckligt avstånd till framförvarande fordon – med hjälp av systemen City Emergency Brake och Pedestrian Monitoring, i tätbebyggda områden även vid mycket låg hastighet. Nu har dessa funktioner även utökats med Cyclist Monitoring, giringsassistans och – för första gången i en Volkswagen – inbromsning vid mötande fordon när man svänger.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com