Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Premiär: Se bilderna på nya VW Passat

Flera tusen svenskar står i kö för nya laddhybriden

HAMBURG. Flera tusen svenskar har redan förbeställt nya Volkswagen Passat – utan att få se bilen. Nu är bilen officiell och de kan andas ut. Utsidan är försiktigt förändrad – men insidan innehåller flera spännande nyheter som att den är självkörande upp till 210 km/h och får två mils längre räckvidd i laddhybriden med större batteri.

2019 är ett nyhetstungt år för Volkswagen. Bland annat presenteras en ny generation av Golf, folk-elbilen I.D. och en cabriolet-version av T-Roc. Men först ut i nyhetsfloden är Volkswagen Passat som efter nästan fem år på marknaden får en välbehövlig uppgradering och facelift. En viktig lansering för Volkswagen då modellen säljer i över 180 000 exemplar i Europa. I Sverige är det den fjärde mest sålda bilmodellen, och en storsäljare till tjänstebilsförare.

Volkswagen visade upp bilen i Hamburg för ett antal journalister, men provkörning får vi vänta med.

– Det är en jätteviktig lansering för oss i Sverige. Vi säljer mellan 13 000 och 15 000 Passater varje år, säger Marcus Thomasfolk

Exteriören har fått en lättare översyn med nya lyktor, nya emblem och uppdaterade stötfångare och luftintag. Men det mesta är sig likt utvändigt, bara en bilkännare kan skilja nya Passat från den lite mindre nya.

Under skalet har det hänt desto mer. Utvecklingen i bilindustrin går med en rasande fart just nu, och på nästan fem år hinner elektroniken, displayerna och gränssnittet i en bil bli ganska föråldrat. Därför har Volkswagen späckat Passat med nya elektroniska finesser. Instrumentklustret är nu helt digitalt och även den stora touchskärmen följer Volkswagens senaste gränssnitt. En lite lustig detalj är att Volkswagen tagit bort den analoga klockan och ersatt den med en plastbit där det står ”Passat”, samt en knapp för varningsblinkersen. Ja, det märks att ingen trodde att bilar skulle vara fulla av bildskärmar för fem år sedan när Passaten först kom.

Bilen har ny teknik som gör den i princip självkörande ändå upp till 210 km/h, något som säkert kommer att uppskattas av tyska Autobahn-förare. Dessutom är ratten tryckkänslig och märker om föraren somnar. Då styr Passat åt sidan på vägen och stannar själv.

Den allra största nyheten är kanske ändå laddhybriden GTE som får räckvidden förlängd med knappt två mil till klassledande 55 km enligt nya mätnormen WLTP. Dessutom kommer Volkswagen i Sverige äntligen kunna leverera bilar till 1000-tals väntande tjänstebilskunder som inte kunnat köpa laddhybriden då den inte varit WLTP-klassad.

– Jag tycker att största nyheten med Passat för svenska kunder är den förbättrade laddhybriden med större batteri och längre räckvidd. Vi har flera tusen kunder som redan förbeställt laddhybriden GTE. Äntligen kan vi åter leverera bilar till dem. Det nya systemet som gör bilen delvis självkörande är också spännande, säger Marcus Thomasfolk.

Officiell säljstart är i maj månad, och leveranserna av bilen startar i augusti. Även skogsmullevarianten Alltrack säljs från start. Några svenska priser är inte klara, men några stora prishöjningar är inte aktuella.

Här är de viktigaste nyheterna under skalet på bilen:

Travel Assist. Passat blir den första modellen från Volkswagen som till stor del kan köra sig själv. Och det ska fungera ända upp i Autobahn-farter på 210 km/h. Något som säkert blir uppskattat på hemmamarknaden i Tyskland.
Tryckkänslig ratt. Passaten får en så kallad kapacitiv ratt som gör att bilen och föraren kan kommunicera via ratten. Bland annat går det att styra självkörningen genom att bara hålla i ratten.
Uppkoppling blir standard. Alla Passater får en internetuppkoppling som standard och gör att du kan strömma musik, använda appar och andra onlinetjänster i bilen.
Ännu mer displayer i förarmiljön. Passat får Volkswagens senaste system med displayer och styrsystem för föraren. Lika snyggt som i Touareg är det dock inte.
Längre räckvidd för laddhybriden. Passat GTE är en väldigt populär tjänstebil i Sverige. Nu uppdateras den och får längre räckvidd. 55 km kommer man på enbart el enligt WLTP-normen. Enligt gamla normen tar den sig 70 km på el, cirka 20 km mer än tidigare. Det är möjligt tack vare att batteriet ger 13 kWh i stället för 9,9.
Partikelfilter även på bensinbilar. Alla Passat, oavsett bränsle har nu partikelfilter.

Passat möter i Sverige allt hårdare konkurrens från Volvo V60 som är ny etta på säljtoppen. Räcker då Volkswagens uppdateringar för att hålla ställningarna i försäljningsligan? Ja, för de allra flesta bilköpare innebär det här en bil som ligger i framkant på det tekniska området, även om karossen har några år på nacken. Volkswagen erbjuder attraktiva laddhybrider med längre räckvidd till lägre pris än Volvo. V60 lär förbli ohotad etta i kraft av fräschare design och kraftfullt återförsäljarnät.

Motoralternativen för Passat:

Plug-in-hybrid

1,4 TSE 150 hk + elmotor 115 hk (tillsammans kan de ge 218 hk)

Bensin

1,5 TSI: 150 hk

2,0 TSI: 190 hk

2.0 TSI: 272 hk

Diesel

1,6 TDI: 120 hk

2.0 TDI Evo: 150 hk

2.0 TDI: 190 hk

2.0 TDI: 240 hk

Kuriosa om nya Passat:

Modellen är en av de sista som fortfarande har hajfensantenn på taket. Varför Volkswagen väljer svarta antenner i stället för att lackera dem i bilens färg vet ingen – ens på Volkswagen.

Bilen lyser på olika sätt när du kommer hem och när du åker. När du kommer hem och öppnar dörren ger blinkersen ifrån sig tre ljuspilar och en röd led-lampa i aktern aktiveras. Och sedan släcks de röda lamporna i tur och ordning. Busigt så det förslår för att komma från tyska ingenjörer.

För dem som väljer adaptivt chassi är fjädringen ställbar i 19 steg (!). Det finns nämligen kunder som klagat på att komfortläget är för mjukt eller och sportläget är för mesigt eller hårt. Volkswagen gjorde ett nytt reglage så att de kunderna ska sluta klaga.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com