Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny Volvomodell på första platsen

Svenska säljtoppen: Diesel ökar och Volvo dominerar

En ny Volvomodell intar förstaplatsen på svenska försäljningstoppen i januari. Den lite nättare kombin Volvo V60 petar ner storebror V90 från tronen. – Det är alltid spännande i inledningen av ett nytt år. Vi bevisar för årets första månad att efterfrågan på våra premiumbilar är stabil, säger Jessica Span, försäljningsdirektör för Volvo Car Sverige.
En annan förändring är att dieselbilar åter tar igen förlorad mark.

Volvo har haft det lite motigt att sälja sina dyra premiumbilar till privatpersoner under fjolåret och VW Golf var en mest sålda bilen till privatpersoner.

Men när tjänstebilarna har räknats in är Volkswagen chanslöst mot Volvo och den svenska tillverkaren börjar 2019 urstarkt och har nu både ettan och tvåan på den totala försäljningstoppen.

Ny etta är Volvo V60 som petar ner storebror V90 från tronen. Uppenbarligen vill många svenska köpare ha en något nättare kombi som mer liknar den gamla storsäljaren Volvo V70. Totalt registrerades 4073 Volvobilar i januari. Volvo har 18,4 procent av totala antalet registrerade laddhybrider. Volvo har även fyran på listan med Volvo XC60. I ett pressutskickar lovar nu Volvo att mildhybrider ska lanseras under året.

Totalt minskade registreringen av nya personbilar med elva procent i januari. Enligt Bil Sweden var nedgången väntad mot bakgrund av kvardröjande effekter av Bonus-malussystemet och förlängda leveranstider i samband med införandet av den nya testmetoden WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure).

Bilmarknaden spås totalt att minska med fem procent till 335 000 nya bilar, till följd av ett svagare konjunkturläge.

– Det har varit en stark start på bilåret 2019 för laddbara bilar, där andelen i januari uppgick till 13 procent, vilket ligger i linje med vår prognos. De rena elbilarnas andel av de laddbara bilarna uppgår till 41 procent. Det är en kraftig uppgång jämfört januari förra året, då andelen laddbara bilar var sju procent och av dessa var elva procent rena elbilar, säger Mattias Bergman på Bil Sweden.

Dieselbilarna noterar en uppgång i januari. Under förra året hade bensindrivna personbilar i snitt nio procentenheter högre andel av nybilsmarknaden än dieselbilar. I januari i år översteg bensinbilarnas andel dieslarnas med tre procentenheter. Det är främst i större bilmodeller som dieseln har en stark ställning, då de mindre modellerna har ersatts med effektiva bensinmotorer. Dieselandelen sjönk kraftigt i juli förra året, direkt efter införandet av Bonus-malus, men har därefter successivt ökat varje månad.

 

Tätplatsen bland registreringar av dieselbilar under januari intogs av:
Volvo S/V60 med 1 023 registreringar (förra året 639) följd av Volvo S/V90 909 (1 532), VW Tiguan 836 (285), Volvo XC60 414 (360), VW Passat 345 (581), Volvo XC40 319 (73), Skoda Kodiaq 279 (193), Audi A6 266 (340), BMW 5-Serie 247 (207) och Mercedes E Klass 238 (331).

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com