Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BILD-SPECIAL: Därför är nya Golf en fullträff

Ett stort kliv framåt - men skippa fejk-avgasrören, Volkswagen

Nya Volkswagen Golf – i åttonde generationen – har fått ett rejält lyft. Modellen, som är Sveriges mest sålda till privatpersoner, får en helt digital inredning – och kan uppdatera sig själv när du kör. Två olika laddhybrider gör att du kan få 10 000-tals kr i miljöbonus i stället för chockhöjd bilskatt nästa år. Bilen är såpass bra att den kan utmana Volvo om förstaplatsen i Sverige.

På torsdagskvällen premiärvisade Volkswagen den åttonde generationen av Golf, en av världens populäraste bilmodeller. Hittills har Golf sålts i 35 miljoner exemplar. I Sverige är Golf den populäraste bilen bland privata bilköpare, många Golfar privatleasas i dag. Sedan 1974 har det sålts 560 000 Golfar i Sverige.

För ett otränat öga kan karossen tyckas vara väldigt lik den nuvarande modellen, Volkswagen har medvetet valt att modernisera skalet försiktigt. Lite mer markerade karossveck, en skulpterad ända och en aggressivare front är de största skillnaderna. Biltillverkaren vågar inte ändra på ett vinnande koncept. Förra året såldes Golf i över 700 000 exemplar i världen. Bilen känns dock modern och fräsch ut när man ser den i verkligheten.

Under skalet har det hänt desto mer. Interiören och instrumentpanelen är nu bland det modernaste du kan köpa i bilvärlden. Volkswagen har kastat ut alla analoga mätare och nästan alla knappar är borta. I stället är det en helt digital instrumentering som gäller. Några knappar har man dock behållit, vilket är bra. Mysbelysning i instrumentpanelen och på dörrarna gör också att det känns riktigt ombonat i kupén. Utan tvekan känns Volkswagens lösning modernare än Volvos instrument som nu har några år på nacken. Men vem som vinner matchen när Volvo lanserar Android-system återstår att se.

Efter dieselskandalen satsar Volkswagen på att marknadsföra sig som ett miljömedvetet och koldioxidsnålt bilmärke. Knappast någon ny fossilbil är miljövänlig på riktigt i dag, men nya Golf kommer i alla fall med fem olika hybridvarianter. Det handlar om tre olika mildhybrider och två laddhybrider.

Den svenska bilskatten chockhöjs nästa år och laddhybriderna är extra intressanta för oss. Det handlar om en laddhybrid på 204 hk och sportiga GTE på 245 hk. Båda bilarna innebär att du får miljöbonus på cirka 25 000 kr i stället för att behöva betala straffskatt på cirka 20 000 kr under tre år. Dessutom lär de ta marknadsandelar från Volvos dyrare laddhybrider på den viktiga tjänstebilsmarknaden. Räckvidden är inte helt fastställd, men det handlar om cirka 6 mil på enbart eldrift tack vare ett batteri på 13 kWh

SE ALLA NYHETER JÄMFÖRT MED GAMLA MODELLEN HÄR

Nya modellen av Golf kommer också med uppdaterade förarstödssystem. Bilen kommer med senaste självkörningssystemet och aktiv farthållare. Du ska kunna köra i 210 km/h på Autobahn utan att aktivt behöva styra, gasa eller bromsa. Dessutom har alla modeller LED-ljus som standard.

En pinsam och töntig detalj har Volkswagen behållit från den nuvarande generationen: De stora fejkade avgasrören. Märkets representanter säger att kunderna inte är redo för att de tas bort. De har fel, ta bort dem nu!

Summa summarum känns nya Golf som ett rejält lyft jämfört med föregångaren. Det nya hårda svenska skattesystemet gör att bilen har en rejäl chans att utmana den dyrare Volvo V60 och bli Sveriges mest sålda bil alla kategorier nästa år.

Volkswagen lanserar även elbilden ID.3 nästa år. Det känns som lite miljöhyckleri att den fossildrivna Golfen kommer att sälja i sju gånger så stor upplaga.

Fakta: Volkswagen Golf Generation 8

Pris: Från cirka 221 000 kronor, ej fastställt.

Säljstart: Senare i vinter, leverans nästa år

Mått: 4,28 m lång, 1,79 m bred och 1,46 m hög.

Motoralternativ:

TSI/ Bensin, eTSI/Mildhybrid: 110 hk, 130 hk, 150 hk.

TDI: 115 hk, 150 hk.

Laddhybrid: 204 hk, GTE: 245 hk

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com