Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo stryper farten i alla sina bilar

Begränsning införs redan nästa år: "Värt att genomföra"

Vill du köra riktigt snabbt på autobahn måste du snart välja en annan bil än Volvo.
Svenska märket stryper nu sina bilar vid 180 km/h från och med nästa år.
– Människor förstår helt enkelt inte hur farligt körning i höga hastigheter är. Vi förstår farorna med ormar, spindlar och höga höjder, säger Jan Ivarsson, en av Volvo Cars ledande experter på säkerhet.

Att köra fort är farligt, det vet de flesta som har körkort. Nu vill Volvo Cars skicka en extra signal om det. I en tid när andra märken tävlar om att ha högsta toppfarten går Volvo i motsatt riktning. Volvo begränsar toppfarten i alla sina bilar till 180 kilometer i timmen från och med 2020.

Volvos vision 2020 är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo år 2020.
Men nu verkar det ha gått upp för Volvo att det inte räcker med digitala säkerhetssystem och bilmärket tar till mer drastiska åtgärder. Efter 180 km/h är det stopp för högre fart oavsett om du kör på autobahn eller en racingbana där det är tillåtet.

Enligt forskning som Volvo har gjort har körning i höga hastigheter har en mycket framträdande roll när det gäller olycksrisk.
– Volvo är ledande inom säkerhet: det är något som vi alltid har varit och alltid kommer att vara, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef.
– Tack vare vår forskning vet vi vilka problemområdena är när det gäller att eliminera allvarliga personskador och dödsfall i våra bilar. Och även om en begränsning av bilens topphastighet inte är något universallösning så är det värt att genomföra detta om det så bara räddar ett liv, fortsätter han.

Förutom att införa en begränsning av bilarnas topphastighet kan det även bli automatisk begränsning av hastigheterna i närheten av skolor och sjukhus i framtiden.
– Vi vill starta en diskussion om huruvida biltillverkare har rätt eller till och med en skyldighet att installera teknik i bilarna som förändrar förarens beteende, för att ta itu med sådant som fortkörning, rattonykterhet eller distraktioner. Vi har inget entydigt
svar på den frågan, men vi anser att vi bör gå i bräschen för en diskussion om detta och vara en pionjär, säger Håkan Samuelsson.

Problemet enligt Volvo med körning i höga hastigheter är att bilens inbyggda säkerhetsteknik infrastruktur inte längre är tillräckligt för att undvika allvarliga skador och dödsfall vid olyckor.

Trafikolycksdata från National Highway and Traffic Safety Administration visar att 25 procent av alla som dödades i trafiken i USA under 2017 berodde på fortkörning.
– Människor förstår helt enkelt inte hur farligt körning i höga hastigheter är. Vi förstår farorna med ormar, spindlar och höga höjder. Det kan man inte säga om förståelsen för riskerna med att köra i höga hastigheter, säger Jan Ivarsson, en av Volvo Cars ledande experter på säkerhet.

– Människor kör ofta för fort i vissa situationer i trafiken och är dåliga på att anpassa hastigheten efter trafiken och den egna förmågan som förare. Vi behöver stödja bättre beteende och hjälpa människor att inse och förstå att körning i höga hastigheter är farligt, fortsätter han.

En annan lucka för säkerheten är enligt Volvo att köra under påverkan av alkohol eller droger. Det är olagligt i stora delar av världen, och ändå är det en av de största orsakerna till skador och dödsfall i trafiken.
Det andra problemområdet är distraktion. Förare som distraheras av sina mobiltelefoner eller som på annat sätt inte fokuserar på bilkörningen är en annan viktig orsak till att människor omkommer i trafiken. På många sätt är detta lika farligt som rattfyllerister.

Den 20 mars ska Volvo presentera lösningar och idéer för rattonykterhet och distraktion.

 

Robert Collin: Ekonomiskt självmord av Volvo

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com