Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos nya drag: Kamera övervakar dig

Dessutom kommer ytterligare fartspärrar

Volvo börjar med kameror i bilarna som ska övervaka att föraren inte somnar eller är disträ. Om föraren kör för dåligt kan bilen bromsas och parkeras. – När det kommer till säkerhet är vårt mål att undvika olyckor helt, säger Henrik Green på Volvo.

Trots att Volvo dementerade nyheten när den läckte ut i vintras så visar det sig att den nu kommer: Kameror i bilen som övervakar föraren.

Rattonykterhet och distraktion är två områden inom säkerhet som Volvo vill satsa på att motverka. Siffror från NHTSA visar till exempel att rattonyktra förare var involverade i nästan 30 procent av alla som omkom i vägtrafiken i USA 2017.

Volvo Cars anser att rattonykterhet och distraktioner bör åtgärdas genom att man installerar kameror i bilarna tillsammans med andra sensorer som övervakar föraren och gör att bilens system kan ingripa om en berusad eller distraherad förare inte svarar på varningssignaler och riskerar att krocka, med allvarliga personskador eller dödsfall som följd.

Att bilens system griper in kan till exempel vara att bilens hastighet begränsas, att assistanstjänsten Volvo on Call larmas och, som en sista åtgärd, att bilen aktivt bromsas och parkeras på en säker plats.

– När det kommer till säkerhet är vårt mål att undvika olyckor helt snarare än att begränsa effekterna när en olycka är nära förestående och oundviklig. I det här fallet kommer kamerorna att övervaka för att upptäcka beteenden som skulle kunna leda till allvarliga personskador eller dödsfall, säger Henrik Green, Senior Vice President, Research & Development på Volvo Cars.

Exempel är total avsaknad av rattrörelser under en längre tid, förare som har stängt ögonen eller som inte har blicken riktad mot vägen under en längre tid, liksom att bilen åker fram och tillbaka över körfältsmarkeringarna eller vid onormalt långsamma reaktionstider.

Tekniken ska bidra till att undvika olyckor som kan ge personskador eller dödsfall.

– Det är många olyckor som orsakas av rattonyktra förare. Det finns de som tror att de fortfarande kan köra efter att de har tagit en drink, att det inte kommer att påverka deras körförmåga. Vi vill se till att människor inte utsätts för fara på grund av berusning, säger Trent Victor, professor i förarbeteende på Volvo Cars.

Införandet av kameror i alla Volvo-modeller kommer att börja med nästa generation av Volvos skalbara fordonsplattform SPA2 i början av 2020.

Efter att alla nya Volvobilar fartspärrats vid 180 km/h kommer också  nästa steg: En nyckel som kan låsa farten ytterligare.
Volvo lanserar Care Key där du kan välja en fartbegränsning för dig själva, dina familjemedlemmar eller vänner.

Med Care Key kan Volvo-förare välja att lägga in en begränsning av bilens topphastighet innan bilen lånas ut till andra.

Det kan gälla en vän eller en familjemedlem med färskt körkort.

– Vi anser att biltillverkare har ett ansvar att hjälpa till att öka trafiksäkerheten. Fartbegränsningen som vi tillkännagav nyligen är i linje med det tänkesättet, och Care Key är ett annat exempel på detta. Många vill kunna dela sin bil med vänner och familjen, men är osäkra på hur de kan säkerställa att deras nära och kära är säkra på vägen. Care Key är en bra lösning på detta och ger extra sinnesro, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo.

Utöver  säkerhetsfördelarna kommer funktioner som fartbegränsning och Care Key sannolikt även att innebära ekonomiska fördelar för Volvo-förare som till exempel billigare försäkring.

– Om vi kan uppmuntra och stödja ett bättre beteende med teknologi som hjälper förarna att undvika att hamna i trubbel, då bör det logiskt sett också ha en positiv inverkan på försäkringspremierna, säger Håkan Samuelsson.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com