Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya EU-lagen kommer strypa din bil

Klubbat av EU: ”Regeln går direkt mot liv och död”

Volvos strypning av bilarna till 180 km/h var bara början. EU har klubbat ett nytt förslag om att kunna strypa hastigheten i alla nya bilar från 2022. Ett system i bilarna gör att det blir omöjligt att köra för fort. – Den här regeln går direkt mot liv och död. Jag är stolt att medlemmarna stöder förslaget, säger Róża Thun, EU-parlamentariker som driver förslaget.

Volvos besked om att alla nya bilar från och med nästa år kommer att fartbegränsas till 180 km/h har fått mycket kritik. Trots att en hastighetsgräns på autobahn skulle kunna spara 100 liv om året och 5000 skadade, enligt Die Zeit, är många i Tyskland fortsatt för fri fart.

”Det är bara ett marknadsföringsknep”, säger en tysk bilexpert.

BMW i Tyskland avfärdar begränsningen, och menar att förarna själva kan ta ansvar.

– Vi antar att våra kunder tar hand om sina fordon på ett ansvarsfullt sätt och anpassar sin hastighet till den rådande miljön, säger talesmannen Michael Rebstock.

Även svenske biljournalisten Robert Collin är kritisk och tror att Volvo kommer att tappa kunder på fartbegränsningen, främst i Tyskland.

– Bara en tillverkare som vill lägga ner försäljningen på den viktiga tyska marknaden kommer på en sån här galen tanke. Inte en enda tysk köper en bil för drygt 500 000 kr om han eller hon inte kan fortsätta att köra i fri fart på Autobahn, säger Robert Collin.

Men många i Tyskland håller inte med, flera experter menar att Volvo är rätt ute, och en dödsolycka för en vecka sedan utanför Heidelberg har gjort att debatten tagit ny fart. En förare i en Audi RS6 med 560 hk dödades i en olycka i över 200 km/h på autobahn.

Och i dagarna har EU röstat igenom ett förslag om att begränsa bilarnas fart. Lagen uppges kunna spara 15 000 liv i EU på 15 år och träder i kraft 2022.  EU-parlamentets IMOC-avdelning klubbade igenom  ett förslag om att utrusta alla nya bilar från 2022 med Intelligent Speed Assistance (ISA) -system som kan begränsa hastigheten och göra det omöjligt att köra för fort. Detta ska ytterligare minska antalet dödsfall på europeiska vägar. EU talar om cirka 20 procent.

ISA-systemet ska använda trafikskyltigenkänning tillsammans med GPS för att upptäcka lokala hastighetsgränser. Systemet registrerar den för närvarande drivna hastigheten. Om föraren kör för fort bromsar motorn ner bilens hastighet till den aktuella hastighetsgränsen.

Här är systemen som EU kan kräva i alla bilar från 2022

Intelligent hastighetsbegränsare

Förberedelse för alkolås

Trötthetsvarnare

Distraktionsvarnare

Backvarnare

Svart låda som spelar in olyckor

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com