Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Nya EU-lagen kan orsaka olyckor"

Kritiken mot automatiskt strypta hastigheter

Om tre år har alla nytillverkade bilar ett system som gör det omöjligt att köra för fort.
Men nu varnar experter för att systemet kan ha brister:
–  Det kan ge förarna en känsla av falsk säkerhet och orsaka andra typer av olyckor, säger Calum McPhail på försäkringsbolaget Zurich.

EU har klubbat ett nytt förslag om att kunna strypa hastigheten i alla nya bilar från 2022.
Systemet heter ISA (Intelligent Speed Assistance) och ska använda trafikskyltigenkänning tillsammans med GPS för att upptäcka lokala hastighetsgränser.
Systemet registrerar den för närvarande drivna hastigheten. Om föraren kör för fort bromsar motorn ner bilens hastighet till den aktuella hastighetsgränsen.
Lagen uppges kunna spara 15 000 liv i EU på 15 år.

Men nu varnar försäkringsbolaget Zurich Insurance för att systemet ändå kan skapa olyckor och dödsfall.
– ISA-systemet kan ge förarna en känsla av falsk säkerhet, säger Calum McPhail, chef för skadeavdelningen på försäkringsbolaget Zurich.
– Det räcker ibland inte med att hålla fartgränsen. Det kan finnas andra kritiska punkter på vägen som kräver extra uppmärksamhet av bilister och väderförhållanden kan vara svåra. Det är faktorer som det nya systemet inte kan kontrollera, säger han.
– Egentligen är förarens fot den bästa hastighetsbegränsaren…

Om en förare överträder en hastighetsgräns kommer ett larm att sättas igång, därefter aktiveras ISA-systemet och minskar bilens hastighet.
Innan förare blivit vana vid att bilen själv minskar hastigheten kommer det troligen att finnas möjlighet att stänga av systemet med en knapp. Däremot ska systemet att sättas igång automatiskt varje gång bilen startas.

– Systemet kanske känns lite som ”Big Brother”, men teknologin ska ju kunna slås ut av föraren i vissa situationer, säger Antonio Avenoso på The European Transport Safety Council (ETSC).

Volvo gick ut för en månad sen – före EU:s beslut – och förklarade att man stryper sina bilar vid 180 km/h från och med nästa år. Dessutom flaggade Volvo för en automatisk begränsning av hastigheterna i närheten av skolor och sjukhus i framtiden.
– Människor förstår helt enkelt inte hur farligt körning i höga hastigheter är. Vi förstår farorna med ormar, spindlar och höga höjder, sa Jan Ivarsson, en av Volvo Cars ledande experter på säkerhet.

Här är systemen som EU kan kräva i alla bilar från 2022

Intelligent hastighetsbegränsare

Förberedelse för alkolås

Trötthetsvarnare

Distraktionsvarnare

Backvarnare

Svart låda som spelar in olyckor

Läs även:

Volvo stryper farten i alla sina bilar

Nya EU-lagen kommer strypa din bil

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com