Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Daihatsu gör en mikrocoupé

DN Compagno visar vägen framåt för märket.

Lillbilstillverkaren köptes i fjol upp av Toyota. Nu stakar de ut en ny riktning för sitt formspråk. Men inte har vi någon nytta av det.

Daihatsu, minns du dem? Små plåtburkar, gärna med trecylindriga motorer under huven, när de inte försökte utmana med Applause. Men den klappade ingen händerna för och Daihatsu gick tillbaka till sin läst: riktigt små bilar, eller Kei cars.

Märket försvann från den svenska marknaden 2002 och från hela Europa för ett par-tre år sedan. Så du är förlåten om du inte kommer ihåg dem. Faktiskt svaldes de helt och hållet av Toyota i fjol också, då de är inte ens ett självständigt bilmärke längre.

Men det hindrar dem inte från att ställa ut på årets Tokyosalong och med sig dit kommer de att ha en konceptbil som nog får betraktas som världens minsta fyrdörrarscoupé. DN Compagno har lånat namnet från en sextiotalsmodell som ritades av italienska Vignale och då som nu handlar det om en riktig liten sockerbit.

Daihatsu

Separat chassi och bakhjulsdrift.

Daihatsu DN Compagno är en konceptbil, en designstudie som ska visa vilken riktning märkets formspråk ska ta under Toyotas skyddande paraply. Borta är märkets bullgulliga linjer och i stället har DN Compagno faktiskt en egen särspräglad identitet. Snygg? Ja, kanske.

Fast det spelar förstås ingen roll, eftersom vi knappast kommer att få se någonting liknande på våra breddgrader. Synd, i tider av teknisk och estetisk likriktning.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com