Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Italienska Innocenti väcks från de döda

Ska föra med sig italiensk form och teknisk innovation.

Italienska Innocenti är mest kända för sin kantiga hundkoja. Nu ska en grupp industriföretag väcka liv i märket igen.

För tjugo år sedan somnade det italienska småbilsmärket Innocenti in till slut. Men säg den dvala som varar för evigt, för nu meddelas det att en grupp investerare planerar att väcka bilmärket till liv.

Och vem bryr sig om det? Har du ens hört talas om Innocenti? Jaså, det hade du. Men för de andra ska jag berätta att det var industrimagnaten Ferdinando Innocenti, mannen bakom Lambretta, som började bygga bilar i sextiotalets början.

Lambretta, du vet, skotrarna.

Det började med licenstillverkning av Austin A40 och Mini, hundkojan alltså, och fortsatte sedan med andra spektakulära modeller ur britternas sortiment.

Det gick så bra att man till och med köptes upp av British Leyland 1972 och började kräka ur sig Austin Allegro på den italienska marknaden, under namnet Innocenti Regent.

Innocenti

De stilkänsliga italienarna grät.

Däremot bytte man ut den gamla klassiska Minikarossen och lät Bertone rita en ny kartong åt den italienska hundkojan. Därmed var Innocenti Mini 90L och 120L födda, alltjämt med gamla BMC A-motorer från dinosauriernas tid. De var ju bara vanliga hundkojor med piffigare linjer. Ja, i alla fall om man med piffigare menar kantigare.

Sedan gick British Leyland omkull och sögs upp i den brittiska statsapparaten. De inhemska biltillverkarna hölls under armarna med hjälp av statliga subventioner, men den där konstiga italienaren såldes av.

Köpare var ingen mindre än Alejandro de Tomaso, argentinaren som var polare med Lee Iacocca och som försåg amerikanerna med diverse superbilar. Med Innocenti fick han inte bara en finfin hundkoja, utan också en bilfabrik han kunde använda till diverse projekt.

När britterna ströp tillförseln av motorer på åttiotalet slog de Tomaso en signal till Daihatsu i Japan och tryckte helt sonika ner deras trepipiga maskiner i sin Mini. En version med turbo fick heta Turbo de Tomaso och hade inte bara 72 brutala hästkrafter utan också ett spoilerkit som satte respekt i sin omgivning.

De Tomaso

Världens enda hundkoja med turbo.

Men när nittiotalet kom var pengarna slut och Innocenti gick, precis som (nästan) alla andra italienska biltillverkare, upp i Fiatkoncernen och de sista åren stod Innocentinamnet bara för en brasilientillverkad Fiat Uno, en slags lågprisversion av en lågprisbil.

Men nu ska alltså någon gräva upp liket och gjuta liv i det. Det rapporterar bilbloggen Ran When Parked och bakom initiativet står tre industriföretag. Ännu berättar de inte mer än att de ska kombinera italiensk form med teknisk innovation.

Bytbils illustratör

Och zombies.

Vidare får vi veta att den nyvaknade Innocenti är baserat i Palermo på Sicilien, men resten får vi bara gissa om.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com