Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lista: 2016 års galnaste konceptbilar

Under det gångna året behövde ingen bli besviken på biltillverkarnas fantasi

Årets konceptbilar har bjudit på en inblick i hur vi kommer att färdas i framtiden. Men alla idéer är nog inte helt förankrade i verkligheten.

Ibland frågar man sig vad syftet med vissa konceptbilar kan vara. Normalt är konceptbilens roll att prova idéer som kan tänkas komma i produktion, men ingen kan väl ens i sin livligaste fantasi föreställa sig att Renault Trezors öppningsbara takkupol skulle locka några ledbrutna resenärer till köp. För hur ska man kunna klättra över den tröskeln? Hur som helst, här är några av de galnaste konceptbilarna som vi fick se i år.

1. Rolls-Royce Vision Next 100
Britterna drömde sig tillbaka till tiden då varje bil byggdes för hand som ett unikt konstverk. Rolls-Royce Vision Next 100 föreställer sig att man med datorstödd utveckling och 3D-skrivare ska kunna anpassa bilars utseende efter kundernas önskemål och krav. I Rolls-Royce framtid åker vi omkring utsläppsfritt och självkörande, omgivna av handkarvad ebenholts. Men vill vi verkligen det?

Bagageutrymme i framflyglarna?

Bagageutrymme i framflyglarna?

2. Vision Mercedes-Maybach 6
Mercedes-Benz gjorde precis som Rolls-Royce och föreställde sig en enorm coupé med elmotorer under den långa huven. Vision Mercedes-Maybach 6 var en formövning som hälsade till trettiotalets Mercedes-Benz 500K Spezial Roadster. Men Mercedes-Benz framtidsvision får man åtminstone ratta själv.

570 cm och plats för två ...

570 cm och plats för två …

3. Citroën CXperience Concept
Fransmännen lanserade den ovanliga tanken att passagerare kanske vill uppleva välbefinnande i kabinen. Med CXperience Concept blickade man bakåt till de tider då Citroën stod för en svävande känsla över asfalten. Annars ser den mest ut som en generisk konceptbil i största allmänhet med en inredning som vi aldrig kommer att få se i verkligheten.

Konceptbilar måste enligt reglerna ha enorma hjul.

Konceptbilar måste enligt reglerna ha enorma hjul.

4. Cadillac Escala
Ungefär som en amerikansk tolkning av Porsche Panamera skulle Cadillac Escala vara ett mellanting mellan sportcoupé och limousin. Så långt är allting väl. Men när man kliver in märker man att influenserna kommer från sjuttiotalets allra mest plastamerikanska fullsizemodeller. Formgivningen är helt enkelt underbar.

Som kalkerad av en Coupe De Ville 1972.

Som kalkerad av en Coupe De Ville 1972.

5. Ram Rebel TRX Concept
Går det att tänka sig någonting mer uppmärksamhetstörstande än en jättepickis som försöker vara en sportbil? Ram Rebel TRX Concept flirtar med både racingattiraljer och muskelbilsattribut. Med 575 hästkrafter ska den kunna tuffa över Bajaöknens sanddyner i 160 km/h. Stackars öken.

Eventuella ökendjur får se sig överkörda.

Eventuella ökendjur får se sig överkörda.

6. Rinspeed Oasis
Jämfört med Ram Rebel får väl den här utgöra andra änden av skalan. Rinspeed Oasis är en schweizisk idé om hur vi kan transportera oss i framtiden utan att behöva ägna en tanke åt själva bilen. Nåja, en liten tanke behövs ändå, nämligen vad man ska plantera i rabatten som finns på instrumentpanelen.

– Bertil, har du satt potatis i panelen?

– Bertil, har du satt potatis i panelen?

7. Volkswagen Budd-e
Året började faktiskt med avtäckningen av Volkswagens busskoncept. Budd-e är en eldriven hälsning till femtiotalets Typ 2. Då, för ett år sedan, såg vi den nog mest som en kuriositet, men i början av nästa år kommer Volkswagen att visa ett mer produktionsfärdigt koncept i linje med att de satsar stort på eldrift.

Bättre utrymmesutnyttjande än Maybach.

Bättre utrymmesutnyttjande än Maybach.

8. Renault Trezor
Längre från verkligheten kan man väl inte komma? Renault Trezor är hopplös att kliva in i och väl där måste man titta ut genom rödtonade fönsterrutor. Allting med Trezor handlar om att som designer få ta ut svängarna utan att låta sig hindras av några som helst praktiska aspekter. Därför utnämner vi Renault Trezor till årets galnaste konceptbil.

Inte heller kommer du att få plats under kupan.

Inte heller kommer du att få plats under kupan.

Foto: Respektive biltillverkare

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com