Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Detroits mest läskande karameller

Vi vaskar fram det bästa från mässan.

Bilsalongen i Detroit kokar för fullt. Vi har plockat fram årets tio hetaste nyheter därifrån.

Europa har sina bilsalonger i Frankfurt, Paris och Genève, Asiens bilindustri samlas i Tokyo och Shanghai och amerikanerna visar upp sig i Detroit så här års. Faktiskt pågår North American International Auto Show just nu och vi har kikat in för att se om vi kan få oss några nyheter till livs därifrån.

Eller rättare sagt, rapporteringen sker förstås hemifrån kontorsstolen och så här långt har vi kunnat berätta om tunga modellsläpp från Mercedes-Benz och Fords hyllning till biljaktsrullen Bullitt som fyller 50 i år. Men det finns förstås så mycket mer att säga och här är några av de mer intressanta nyheterna från Detroit i år:

1. Infiniti Q Inspiration Concept
Lyxbilsgrenen hos Nissan har kokat ihop en konceptbil som ska visa vilken riktning Infiniti vill ta framöver. Det gäller formgivningen, som ska vara skulptural och avskalad (och påtagligt o-suvig) och interiören som ska skänka en stund av meditation och mental uppladdning. Det är i alla fall vad Nissan säger och det blir väl förmodligen så, när man har fodrat dörrfickorna med ett ”Nishijin-ori-material” med gyllene washi-pappersstrimlor sammanvävda med silketråd.

Nissan

Nu också med smak av sjögräs.

2. Nissan Xmotion
Nissan vill förstås inte själva vara sämre och visar därför också upp en konceptbil, kallad Xmotion (och det ska uttalas ”crossmotion” förstås). Nissans designchef Alfonso Albaisa förklarar formen så här: ”Xmotion-konceptets exteriör är väldigt dynamisk, väldigt kilformad. De starka flyglarna är flytande och känslomässiga, men på något sätt väldigt graciösa” och fortsätter med att ”Xmotion-konceptet utgör en tyst dynamik och en renhet som ger den en mycket unik närvaro”. Nu gör min hjärna ont.

Nissan

Ser du de känslomässiga stänkskärmarna?

3. Toyota Avalon
Avalon är inte bara en smörig trudilutt av popbandet Roxy Music, utan också en stor sedan från Toyota på samma platta som Toyota Camry och Lexus ES-modeller. Nej, precis, ingen av dem säljs i Sverige och det kan man ju tycka är lite synd. Särskilt nu, i och med att Avalon ömsar skinn och i sin senaste generation ser framför allt interiören väldigt trevlig ut. Köparna kan välja mellan 3,5-liters V6:a och 2,5-liters hybridfyra.

Toyota Motor Company

Kunde väl vara en vettig familjebil?

4. Lexus LF-1 Limitless
En konceptbil ska försöka utforska nya sätt föreställa sig bilen som fenomen. Just därför är Lexus LF-1 Limitless lite extra intressant, för om man ser förbi de vanliga konceptbilsgreppen (knasiga stolar, knasiga backspeglar, knasiga dörrhandtag) är LF-1 ett annorlunda väsen. Lexus har kombinerat suv-linjer med lyxbilsproportioner, ungefär som om Audi hade ställt sin A7 på en smula förhöjd fjädring.

Lexus/TMC

Eller en BMW X6 med nedtonad attityd.

5. Acura RDX Prototype
Hondas motsvarighet till Lexus LF-1, Acura RDX Prototype, är en betydligt mer verklighetsnära övning. Någon gång i sommar väntas vi nämligen få se en produktionsfähig RDX, då förstås med backspeglar som är större än tumnaglar. Oavsett det handlar det om en mellanklass-suv med en tvåliters turbomotor och 10-växlad (!) automatlåda. Och nej, den kommer inte till Sverige den heller.

Honda Motor Co., Ltd

Konstigt, för den skulle ju sälja som smör här.

6. Kia Forte
Okej, så hittills har vi bara pratat om japanska bilar på en amerikansk bilsalong. Märkligt, men det tycks faktiskt som om just Japan har valt att satsa stort i Detroit. Men här kommer äntligen någonting som inte alls är japanskt, för Kia kommer från Korea. Kia Forte är en halvstor sedan och nu har den fått en ny kaross och en steglös CVT-låda. Värt att notera är att lådan använder någon slags kedja i stället för gummiband, vilket ska ge bättre respons och minska känslan av sås mellan gaspedal och verklighet.

Kia Motors

Inte alldeles olik Kia Stinger. Men framhjulsdriven.

7. Hyundai Veloster
Vi stannar kvar i Korea med frågan vad den stabbiga lilla Hyundai Veloster egentligen är för slags bil. Den har en dörr på ena sidan och två på den andra. Försöker den vara en sportbil? Eller utmanar den Volkswagen Golf? Är den kul eller konstig? Hur som helst har den efter sex långa levnadsår nu fått en ansiktslyftning och kommer också i en dopad N-version med 275 hästkrafter. Så där ja, Veloster är nog kul trots allt.

Hyundai Motor America

Den lär ju gå som ett troll.

8. VW Jetta (US only)
Nu har vi inte bara lämnat Japan utan Asien helt och hållet. Volkswagen Jetta heter den storsäljande småsedan som vi sluppit i Sverige sedan ganska många år tillbaka. Undertill är den förstås en Golf, men på utsidan har Jetta nu fått lite slankare linjer och gnutta coupékänsla över taklinjen. Ljudsystemet kommer från Beats by Dre, så den lär gå hem i Harlem.

Volkswagen AG

Jag trodde att sedankarossen var död även i USA.

9. Ford Edge ST (US only)
Äntligen en amerikansk nyhet, även om Ford Edge monteras i Kanada. Hur som helst har den nu fått en 340 hästkrafter stark V6-motor och ett ST-emblem som berättar för omgivningen att man har massor av muskler att spänna. Ford Edge ST ska alltså vara ett slags prestandaalternativ i suv-uppställningen. Men den får vi inte se i Sverige, för de enda alternativen som ska exporteras till Europa har dieselmotorer. Synd.

Ford Motor Company

Diesel? Det är sååå 2015.

10. Original-Bullitt-bilen
Så slutligen en bil som ur alla aspekter är helylleamerikansk. Den byggdes i Dearborn, Michigan och fick slita hund i backarna i San Francisco. Vi pratar förstås om den Ford Mustang som spelade huvudrollen i Bullitt, en av de två som användes vid inspelningarna. Den andra bilen, stuntbilen, trodde man var skrotad men dök upp i Mexiko nyligen. Den här, finbilen som McQueen fick synas i, har levt ett undanskymt liv i en bilsamling fram tills nu. Och när den äntligen fick skina i rampljuset igen stal den showen. Så det är för en gammal grön Mustang vi mest av allt kommer att minnas bilsalongen i Detroit 2018.

Ford Motor Company

Yup.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com