Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo XC40 kommer som laddhybrid

Men uppgifterna är knapphändiga.

På bilsalongen i Peking står Volvo XC40 T5 Twin Engine utställd. Trots det får vi veta förvånansvärt lite om bilen.

Det händer mycket i familjen kring Volvo Cars just nu i samband med att bilsalongen i Peking bubblar på för fullt. Systermärket Lynk & Co säger att man bara kommer att sälja elektrifierade bilar på den europeiska marknaden, avknoppade Polestar har prissatt sitt förstlingsverk ”1” (den ska kosta 155.000 euro, eller ca 1,6 miljoner kronor) och mamma själv, alltså Zhejiang Geely, har visat upp ett suv-koncept kallat Geely Concept Icon på samma CMA-plattform som Volvo XC40.

Zhejiang Geely

Ingenting sägs om eventuell produktion.

Och i går meddelade Volvo att man har som mål att 50 procent av försäljningen ska utgöras av elbilar 2025, inte minst för att kunna möta den kinesiska regeringens plan på att fordon som drivs av förnybar energi ska stå för mer än 20 procent av den årliga bilförsäljningsvolymen i landet senast 2025.

Det skulle motsvara mer än sju miljoner fordon, enligt de kinesiska myndigheternas prognoser. Låter det mycket? Inte då – redan 2016 spottade kinesiska bilfabriker ur sig 28 miljoner bilar. Kina är väldigt, väldigt stort.

Som ett led i elbilsupptrappningen visar Volvo nu också upp sin lilla suv XC40 i laddhybridutförande, kallad T5 Twin Engine. Fast mer än så får vi märkligt nog inte veta, Volvo är hemlighetsfulla om vilka specifikationer den kan tänkas ha.

Nåväl, enligt tidigare uppgifter lär Volvo XC40 Twin Engine ha en trecylindrig motor som paketerats ihop med en elmotor under huven. Effekt? Det kan man bara spekulera i. Till skillnad från de större laddhybriderna i Volvos 60- och 90-serier blir XC40 T5 Twin Engine i alla fall renodlat framhjulsdriven, så mycket vet vi.

Volvo Cars

Det syns om inte annat på bilden.

Mer lär vi få veta i höst. Då väntas bilen lanseras officiellt. Nu undrar du förstås över priset, men det vet vi ingenting om. En ledtråd kan vara att Volvo XC60 T5, utan Twin Engine, kostar från runt 400.000 kronor och uppåt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com