Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lynk & Co 01 svenskutvecklad Kinabil

Svensk teknik i kinesisk produktion för global försäljning

Volvos ägare, kinesiska Geely, skapar ett systermärke under namnet Lynk & Co. Den första bilen är en suv som delar teknik med kommande Volvo XC40.

Så fick världen ett nytt bilmärke med namnet Lynk & Co. Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars, ska tillverka bilarna i Kina och sälja dem över hela världen där de ska konkurrera med märken som Ford, Opel, Renault och liknande. Vad som är intressant är inte bara att ett helt nytt världsmärke sett dagens ljus, utan också att all utveckling, från teknik till formgivning, skett i Göteborg.

Lynk & Co är CEVT:s eget varumärke, alltså det snabbväxande systerbolag till Volvo som utvecklar teknik åt koncernens olika bilmärken. CEVT står för China Euro Vehicle Technology som sysselsätter så här snart tre år efter starten närmare 2.000 personer. Många av dem har sugits upp ur spillrorna från Saab, bland annat VD Mats Fägerhag som tidigare var teknisk direktör i Trollhättan.

Det är också CEVT som ligger bakom utvecklingen av CMA-plattformen som ska ligga till grund för Volvos kommande mindre modeller, alltså S- och V40, liksom suven XC40 som presenteras nästa år. Plattformen ska erbjuda ett stort mått av flexibilitet, både vad gäller storlek och drivlina. Förbränningsmotorer kommer att samsas med hybriddrivlinor och ren eldrift. Det är just den plattformen som CEVT själva använder till sin nya bil.

CMA står för Compact Modular Architecture.

CMA står för Compact Modular Architecture.

Lynk & Co 01, märkets första modell, är en mellanstor suv ungefär som en Nissan Qashqai eller Volkswagen Tiguan. Formen är utvecklad av Göteborgsbaserade Geely Design Sweden, ytterligare en separat enhet inom koncernen. Även om de idag inte har någonting gemensamt med Volvos designavdelning finns där kopplingar, inte minst genom att Geely Design Sweden leds av den tidigare designchefen på Volvo, Peter Horbury. Många tidigare Volvoanställda finns här, liksom, så klart, gamla Saabare.

Arbetet med att ge den nya bilen en egen form och profil var ett större åtagande än vanligt. Här fanns ingen tidigare märkesidentitet och ingen historia att ta hänsyn till. Källor inom företaget säger till Bytbil att processen var långvarig och att många olika spår testades. Resultatet är en bil med drag av Range Rover Evoque och en smula Kia Optima, med en front som kanske vagt påminner om Porsche Macan. Överlag hänger formgivningen samman och förefaller genomarbetad, kanske inte alltid vad som är fallet hos nylanserade bilmärken.

Edsel, någon? Det gick inte alls bra.

Någon som minns Edsel?

Även insidan är formgiven av göteborgarna. Enligt Peter Horbury ska miljön kombinera eleganta europeiska former med asiatisk komplexitet – vad nu det betyder. Hur som helst finns här material som förefaller valda för att ge en exklusiv känsla med kreativt uttänkta sömmar. Instrumentpanelen är digital och i mittkonsolen finns en stor skärm som ska vara möjlig att konfigurera efter eget huvud. Bilen ska vara ständigt uppkopplad och i panelen ska också finnas någon typ av dela-knapp, kanske om man vill dela vad man nu har ställt i mugghållaren.

Motorerna köps av Volvo och till att börja med kommer en trecylindrig 1,5-litersmotor och en fyrcylindrig tvålitersmotor att erbjudas, båda bensindrivna och turboladdade. Längre fram väntar också hybridversioner och möjligen renodlad eldrift. Säkerheten ska också vara sörjd för, både den passiva där CMA-plattformen ska borga för god krocksäkerhet, liksom den aktiva med de system som Volvo också använder.

Lynk & Co ska inte sälja bilar genom de traditionella kanalerna, utan genom ett helägt nätverk av försäljningställen och prissättningen ska vara fast och tydligt uttalad. Det ska också vara möjligt att beställa sin bil direkt på nätet och få den levererad till dörren. Andra alternativ, som leasing eller bilpooler, ska också finnas tillgängliga.

Bilen kommer att börja säljas i Kina på hösten nästa år och de första leveranserna till Europa och USA väntas 2018. Ytterligare två i princip färdigutvecklade modeller väntar i pipeline och väntas presenteras inom en inte allt för avlägsen framtid.

Foto: Lynk & Co, Volvo Cars
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com