Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos lågprismärke stoppas i Europa

Kommer inte byggas i Gent - lansering skjuts upp

Volvos nya systermärke Lynk & Co ändrar planerna för sin Europalansering. Och bilen kommer inte byggas i belgiska Gent-fabriken som tidigare utlovats.

”Bilen kommer inte till Europa för tillfället”, säger Alain Visser, vd för Lynk & Co till belgisk affärspress.

Orsaken: Volvo XC40 säljer för bra.

I samband med lanseringen av Lynk & Co för tre år sedan gick Volvo ut och lovade att de europeiska versionerna av bilen, som bygger på CMA, samma plattform som Volvo XC40, skulle byggas i Europa. För bara nio månaders sedan bekräftade man planerna på att bygga bilen i Volvos Gent-fabrik i Belgien. Planen var att bilen skulle lanseras nästa år i Europa.

I går avslöjade belgisk affärspress att Volvo både blåser av tillverkningen av Lynk & Co i belgiska Gent och troligen skjuter upp Europalanseringen av det nya bilmärket.

Orsaken till beslutet är dels volatilitet på den kinesiska marknaden, samt att det fattas kapacitet i fabriken i Gent för tillfället på grund av Volvo XC40.

I klartext handlar det om att Volvo XC40 blivit en braksuccé i hela världen och att Volvo inte hinner tillverka alla XC40 man säljer. Volvo har räknat med att sälja 100 000 XC40 per år, men det kan bli så många som 150 000 bilar per år.
Och det verkar också som att Lynk & Co inte sålt så många bilar som man hoppats på i Kina ännu och att det finns ledig kapacitet där.

– Vi beräknar försäljningsvolymen i Europa per år på 150 000 till 200 000 bilar”, säger Visser.

Enligt Visser håller produktionen i Kina hög kvalitet, vilket också innebär att produktionen kan genomföras fullt ut där. Ändå säger Visser att de fortfarande vill producera i Europa, och att uppskjutningen för Gent ännu inte är för all framtid.

– För varje märke finns produktion på det ställe där du säljer det du helst vill sälja. Dörren till Gent är fortfarande öppen, säger han till belgisk affärspress.

Lynk & Co lanserades 2015 som ett nytt volymmärke av Geely Holding, ägaren till Volvo Cars. Bilen ska bara säljas digitalt och i små showroom inne i städer och köpcentrum.

Gent är en av Volvo Personvagnars två bilfabriker i Europa och har tillverkat Volvo-bilar sedan 1965. För närvarande har fabriken över 6000 anställda. Den andra fabriken ligger i Torslanda, Göteborg.

Fackförbunden på Volvo ser saken lite annorlunda än Alain Visser.

– Beslutet är svårt att kalla för goda nyheter”, säger Gino Hautekeete av ACV. Vi skulle velat byggt Lynk & Co i väntan på andra modeller.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com