Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lynk & Co 02 är en halvsvensk småtting

Ny suv kliver nedåt på storlekstrappan.

Kinasvenska Lynk & Co släpper en ny suvmodell. Den är mindre än det mesta och lär få laddbara hybriddrivlinor.

Vad har Volvo egentligen haft för småbilar? Saligen avsomnade Volvo C30 kan väl knappast räknas som en sådan. Sjuttotalets Volvo 66 var förstås inte stor, men den var ju egentligen en DAF och ersattes snart av den betydligt större Volvo 343, som också var en DAF.

Sedan kom Volvo 480, som byggdes i de gamla DAF-fabrikerna i holländska Born, precis som närbesläktade Volvo 440 och 460. Var någon av dem särskilt liten? Nej. Inte var de särskilt mycket Volvo heller och hade motorer från Renault.

Volvo Cars

Men det kanske inte hör hit.

Då är det nästan mer Volvo i Lynk & Co:s senaste modellsläpp. 02 följer på den XC40-liknande suven 01 från 2016 och den lite mer udda sedankarossen 03 från i fjol. Ja, du har helt rätt. Lynk & Co har inte lanserat sina bilar i nummerordning.

Lynkåvadå? Jo, Volvos nystartade, Göteborgsbaserade systermärke som under mamma Zhejiang Geely ålagts att utveckla egna modeller på samma plattformar som Volvo. Man har positionerat sig ett halvt steg lägre än Volvo på statustrappan och modellerna kommer också att vara mindre.

Och Lynk & Co 02 verkar vara riktigt liten. Exakt hur liten den är får vi inte veta, men av bildmaterialet att döma är den ungefär lika stor som en Kia Stonic: runt fyra meter lång och därmed mindre än någonting Volvo har haft i katalogen sedan den där allra första DAF-Volvon lades ner 1980. Men vi kan förstås ha fel. Vi gissar bara.

Precis som Kia Stonic är Lynk & Co 02 i alla fall en sån där livsstils-suv som inte har några egentliga terrängegenskaper utan nöjer sig med att se lite lagom suvig ut, med rejäla sjok av terrängplast runt hjulhusen. Eftersom det är storstadens unga som ska lockas kan man få sin bil i olika färgkombinationer med tak i kontrasterande kulör.

Utöver det är informationen knapphändig. Lynk & Co meddelade häromdagen att deras bilar inte bara kommer att tillverkas i Kina, utan också i Volvos fabrik i belgiska Gent. Men om det gäller även 02-modellen vet vi inte.

Inte heller vet vi någonting om vilken bottenplatta bilen bygger på (men vi gissar att den sitter på Volvos CMA-plattform, precis som sina syskon) eller vilka drivlinor som är aktuella. Pressmeddelandet säger att man kommer att fokusera på laddhybridlösningar till att börja med och att Europa kommer att vara en av de marknader som 02 ska säljas på.


Läs mer: Så väljer du miljöbil


Men vi vet inte ens när det ska ske. Kanske 2020. Inte heller vet vi vad den kommer att kosta. Eller om den kommer att säljas alls – Lynk & Co har gjort en stor grej av att man ska kunna prenumerera på sin bil eller dela den med andra. Och om man prompt ska köpa den får man göra det på nätet, i någon av de fem märkesbutiker som ska öppna i Europa eller i Lynk & Co:s pop up-butiker som ska turnera omkring som tillfälliga bilhallar.

Men att på traditionellt vis gå till bilhallen och peka ut den bil du vill ha, det får du absolut inte göra. För det är inte modernt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com