Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lynk & Co 03 är en bil att dela

Nytt sedankoncept från Göteborgsbaserad kines

Volvos systermärke Lynk & Co lanserades med buller och bång i höstas. Nu kommer märkets andra modell, en sedan.

Så sent som i höstas lanserades bilmärket Lynk & Co med en crossover kallad 01. Och varför skulle du bry dig om det? Jo, Lynk & Co är ett varumärke under det Göteborgsbaserade bolaget CEVT, China Euro Vehicle Technology, ett systerbolag till det Geely-ägda Volvo Cars.

Allt utvecklingsarbete sker i Göteborg och tekniken har till stor del lånats eller köpts in från Volvo. CEVT sysselsätter också tusentals formgivare, ingenjörer och andra personer med spetskompetens – det är glädjande, att ett litet arktiskt land som Sverige fortfarande kan konkurrera med sin kunskap.

Och köttbullar. Vi är världsbäst på köttbullar.

Nu har Lynk & Co visat upp sin andra modell, en sedan kallad 03 och som precis som sitt suvigare syskon baseras på Volvos CMA-plattform (vi har dock ännu inte sett någon produktionsfärdig Volvomodell på samma plattform) och precis som 01 ska 03 kunna köpas på nätet eller hyras genom en prenumerationsmodell där man bara betalar när man använder bilen. Lync & Co ska vara en bil att dela med andra.

Än så länge är Lynk & Co 03 bara en konceptbil, men utförandet är i princip produktionsmässigt. Kanske är det förvånande att ett bilmärke riktat mot hipstergenerationen släpper en konventionell sedanmodell – en karossform som började bli omodern redan på sjuttiotalet – men om européer är suvsugna så gillar man sedankarosser i Kina och USA, de marknader som lär bli Lynk & Co:s största.

De första bilarna, som ska produceras i Kina, lär nå svensk mark någon gång nästa år, men ännu vet vi ingenting om vare sig motoralternativ eller prisbild. Gissningsvis kommer dock Lynk & Co att lägga sig under motsvarande Volvo i pris och vi lär få se både hybridversioner och renodlad eldrift bland alternativen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com