Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bildextra: Se Volvos nya konceptbilar

Djärvare, mindre och med el i tanken

Volvo Cars slog till och premiärvisade på hemmaplan inte bara en utan två nya konceptbilar som ska ge Volvo en ny och djärvare riktning. Och det var inte ”bara koncept” och ”någongång-i-framtiden” som visades upp, utan det var den officiella lanseringen av företagets nya globala strategi för mindre bilar.

De nya konceptbilarna i 40-serien bekräftar Volvos ambition att växa på den allt mer expanderade marknaden för mindre premiumbilar världen över. Genom att kombinera djärvare formgivning både exteriört och interiört med branschledande kommunikationsteknik, elektrifiering och autonom körteknik ska det bli verklighet.
De nya konceptbilarna blir de första bilarna som byggs på Volvos nya CMA-plattform (Compact Modular Architecture). Den är speciellt utvecklad för mindre bilar och öppnar för en framtid med djärvare design och teknik.

– Alla bilar i vår produktfamilj har en egen, unik karaktär, precis som medlemmarna i en riktig familj. CMA har hjälpt oss att fånga något speciellt, något ungdomligt, i våra nya konceptbilar. De har en energi, en nytänkande och spännande urban profil som skiljer dem från mängden. Vi kommer att se mer av detta i framtidens mindre Volvobilar, säger Thomas Ingenlath, Senior Vice President, Design, på Volvo Cars.

Volvos strategi för mindre bilar är en viktig del i den världsomspännande förändringen som företaget nu genomgår. Varumärket Volvo ska under de kommande fyra åren ompositioneras i det globala premiumsegmentet genom en omfattande förnyelseplan.

I Volvos nya globala program med mindre bilar ingår en helt eldriven bil och en laddhybrid med Twin Engine, helt i linje med företagets ambition att elektrifiera hela produktportföljen. Volvo räknar med att ha sålt totalt upp till en miljon elektrifierade bilar globalt till 2025. Volvos nya T5 Twin Engine består av företagets nya trecylindriga bensinmotor och en ny sjustegad växellåda med dubbelkoppling som jobbar tillsammans med en elmotor. Motorn bygger på Volvos befintliga Twin Engine-system, men i stället för fyrhjulsdrift blir det framhjulsdrift på de mindre bilarna.

– Vi jobbar med en modulprincip för både fordonsarkitekturen och drivline-utvecklingen och har därför kunnat ta ett stort språng förbi flera av aktörerna i premiumsegmentet. Den nya elektriska drivlinan blir startskottet för ännu ett spännande kapitel i Volvos historia, säger Dr Peter Mertens, Senior Vice President Research & Development.

Utöver den djärvt designade exteriören och de elektrifierade drivlinorna ska de nya bilarna även erbjuda ett komplett utbud av innovativa uppkopplade tjänster plus världens mest avancerade standardpaket med säkerhetsfunktioner och banbrytande skandinavisk interiördesign.

– De nya bilarna i 40-serien har potential att förbättra vår marknadspenetration i ett viktigt, växande segment. Det elektrifierade drivlineprogrammet, som omfattar både en ny kompakt laddhybrid med Twin Engine och en ren elbil, är centralt för CMA-arkitekturen, säger Volvos vd och koncernchef Håkan Samuelsson. Han tillägger att produktionen av den nya 40-serien beräknas komma i gång under 2017.

Foto: Volvo
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com