Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Produktionsstart för Volvo XC40 Recharge

Då når bilen de svenska kunderna

Den första massproducerade helektriska bilen från Volvo Cars har nu gått i produktion i belgiska Gent. Alla XC40 Recharge som ska produceras detta kalenderår är redan sålda.
– Det här är en stor dag för Volvo Cars, säger Javier Varela, Volvo Cars chef för global industrial operations och kvalitet.

Det har surrats mycket om Volvo de senaste dagarna.

V/S60 toppar nyregistreringslistan i Sverige, PG Gyllenhammar har sågat XC90, koncernsyskonet Lynk & Co ska etablera sig i landet nästa år och Volvo Cars ska varsla 650 tjänstemän när bolaget ställer om till elektrifiering.

Den sistnämnda nyheten leder oss osökt till rapporter från Belgien. I Volvo Cars fabrik i Gent har nu XC40 Recharge satts i produktion. Bilen är alltså tillverkarens första helektriska bil som massproduceras. Själva produktionsstarten följer en period av förberedelser då ett begränsat antal förproduktionsbilar har byggts.

Produktionspersonalen har samtidigt fått omfattande utbildning i hur man bygger elbilar på ett säkert sätt.

Javier Varela.

– Det här är en stor dag för Volvo Cars och för alla anställda här i Gent. När vi fortsätter att elektrifiera modellprogrammet är Gent-fabriken banbrytande för vårt globala tillverkningsnätverk, säger Javier Varela, chef för global industrial operations och kvalitet, i ett pressmeddelande.

Det är såklart att föredra med tanke på det stora tryck som finns på XC40 Recharge. Samtliga bilar som ska byggas det här kalenderåret är nämligen redan slutsålda. Det är kanske inte så konstigt då storsäljaren XC40 SUV vann det prestigefulla priset Årets bil i Europa år 2018.

Orderboken är dock fortfarande öppen och de första bilarna beräknas levereras till svenska kunder i slutet av 2020.

Den fyrhjulsdrivna XC40 Recharge är baserad på CMA-plattformen (Compact Modular Architecture) och har en räckvidd på över 40 mil, enligt WLTP. Batteriet ska kunna laddas till 80 procent av sin kapacitet på omkring 40 minuter med ett snabbladdarsystem och effekten ligger på 408 hästkrafter.

Vill du dyka ner mer i vad XC40 Recharge erbjuder kan du läsa om det här.

Elbilen är bara början på en elektrifierad resa för Volvo Cars. Tanken är att bilar med enbart förbränningsmotorer snart ska tillhöra det förgångna. Bolagets ambition är att minska sitt koldioxidavtryck med 40 procent till 2025. För att nå dit förväntar sig Volvo Cars att hälften av företagets globala försäljning ska bestå av helt elektriska bilar samma år. Resten ska vara hybrider.

Precis som Volvo Cars HR-chef sa häromdagen; omställningen kommer snabbare än vi hade trott.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com