Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

650 tjänstemän får gå när Volvo ställer om till eldrift

"Vi hade behövt göra detta även utan pandemin"

Större
Stäng
  • Hanna Fager, HR-chef på Volvo Cars.
    Hanna Fager, HR-chef på Volvo Cars.
  • Hanna Fager, HR-chef på Volvo Cars.

Volvo Cars genomför ett tekniskt skift som i huvudsak handlar om att gå ”från hårdvara till mjukvara”. Därför blir 650 tjänstemän uppsagda och 300 konsulter försvinner när bolaget ställer om till elektrifiering, automatisering och en annan modell för försäljning.
Omkring 90 procent ska ha valt att välja frivilligt.

Det är vid årsskiftet som företagets senaste varsel ska ske. Detta är resultatet av förhandlingar som avslutades i förra veckan.

Hanna Fager, HR-chef på Volvo Cars, säger till Dagens Nyheter att skiftet från att bygga förbränningsmotorer till att gå mot en mer elektrifierad framtid har gått snabbare än bolaget först tänkte sig.

– Vi har även tagit bort ledningslager och renodlat vår organisation för att bli snabbare. Så anledningen till varslet var att vi hamnade i en coronasituation där vi tvingades prioritera. Men vi hade behövt göra detta även utan pandemin, säger hon till tidningen.

Det hela kallas för ett kompetensskifte och 230 anställda placeras samtidigt om till nya tjänster inom företaget.

Av de 650 tjänstemän som nu blir uppsagda uppges det att 90 procent valt att lämna frivilligt.

– Vi har kommit överens med dem med riktade avgångsvederlag och i samverkan med Trygghetsrådet. Det visade sig att intresset för att sluta i en överenskommelse var större än väntat, säger Hanna Fager till DN.

Vad de enskilda avtalen kommer kosta företaget vill Volvo Cars inte uppge.

Beskedet innebär att Volvo Cars kommer ha i runda svängar 23 000 anställda vid årets slut. Bolaget har varit försiktigt med nyrekryteringar i år, men det meddelas också att strax under 100 personer med specialkompetens kommer att nyanställas i samband med omställningen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com