Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så blir nya biljätten med Volvo: Kan bli nytt Tesla

Volvo Cars till BytBil: ”Håkan Samuelsson har redan startat arbetet”

Sveriges viktigaste företag Volvo Cars AB ska slås ihop med Cayman Island-bolaget Geely Automobile Holdings.
Nu är siktet inställt på att bli en av världens ledande bilkoncerner – Volvo och Polestar siktar på att bli ett nytt Tesla när de går in på börsen.
– Arbetet med fusionen har redan startat arbetet under ledning av Håkan Samuelsson, säger Stefan Elfström, pressansvarig på Volvo Cars till BytBil.
För huvudägaren Li Shufu kan det innebära en vinst på över 100 miljarder kronor när det nya Volvo-bolaget hamnar på börsen – men även Sverige kan dra en vinstlott om pengarna stannar hos det nya bolaget.

Geelys övertagande av Volvo Cars från Ford firar inom några veckor 10-årsjubileum. I svallvågorna av finanskrisen köpte Geely och grundaren Li Shufu Volvo för fyndpriset 14 miljarder kronor. En av tidernas bästa bilaffärer och en investering som har varit en vinstlott för för flera parter: För Sverige, för Geely och för de anställda i Volvo.

Från att ha varit ett bilmärke som fick hålla till godo med Ford-plattformar och låg i bakvattnet bland Europas biltillverkare har Volvo flyttat fram sina positioner år för år. Volvo har förvandlats till premiummärke och släppt en rad framgångsrika modeller på egna plattformar – och slagit försäljningsrekord sju år i rad. Under Geelys ägarskap har Volvo vuxit med 4000 anställda i Sverige. Förra året sålde Volvo över 700 000 bilar. 23 000 svenskar arbetar på Volvo och ytterligare 4000 konsulter. Lägg till underleverantörer och Volvohandlare och långt över 100 000 svenskar har sin försörjning från Volvo Cars. Detta gör Volvo Cars till Sveriges största arbetsgivare och viktigaste företag. Dessutom är bolaget i konkurrens med Volvo Group Sveriges största nettoexportör.

Att Geely och huvudägaren Li Shufu under tio år varit bra för både Sverige och Volvo Cars råder det alltså ingen tvekan om.  Affären där Volvo Cars nu ska fusioneras med Geely Automobile Holdings kan tyckas vara en liten teknikalitet och ett sätt att snabbt få in Volvo Cars på börsen, men i själva verket ritas hela koncernkartan om och affären kan få långtgående konsekvenser för Sverige, jobben och Volvo Cars. För i dag ser ägarbilden helt annorlunda ut runt omkring Volvo.

Här är den komplicerade spindelväven runt omkring Volvos bilar:
Volvo Car AB som äger Volvos biltillverkning och försäljningen av bilarna runt om i världen ägs av Geely Sweden Holding AB, som i sin tur ägs Shanghai Geely Zhaoyuan int’l investment co ltd vars huvudägare är Zhejiang Geely Holding Group, ägt av Li Shufu till 90 procent, och de resterande 10 procenten av hans son. I bakgrunden finns också  regionala kinesiska investeringsfonder som tidigare indirekt uppges ha ägt 49 procent av Volvo i samband med Geelys köp, men det är oklart hur stora deras ägarandelar är i dag.

Från att ha kontrollerats direkt av Li Shufu och inte behövt bekymra sig om börsens kvartalskapitalism ska nu Volvo Cars in på aktiemarknaden med de nyckfulla krav det för med sig.

Dessutom flyttas Volvo runt i Geely-koncernen och ska slås ihop med det Cayman Island-baserade bolaget Geely Automobile Holdings som är noterat på Hong Kong-börsen. Bolaget ägs till 51 procent av Li Shufu genom Zhejiang Geely Holding Group. I dag tillverkar de bilmärken Geely Holding äger, Geely och Lynk & Co cirka 1,4 miljoner bilar per år. Med Volvo i bolaget blir det över två miljoner bilar per år. Volvos 700 000 bilar är i dag mer lönsamma än Geelys 1,4 miljoner bilar.

Vad betyder det här då i praktiken för Volvo Cars och för Sverige? Ja, en sak är i alla fall säker, arbetsron i Göteborg är över. Börsens investerare kommer övervaka varje steg Volvo tar och kräva leverans kvartal för kvartal. Ett försäljningsras på tio procent som nu i januari skulle omedelbart skicka ner kursen i källaren och sätta press på ledningen att komma med sparåtgärder.

En positiv tolkning av affären är att den kan innebära att Volvo och Sverige får ytterligare muskler för att kunna växa och bli ett av framtidens vinnande bilmärken med utvecklingsnav i Göteborg. En hög värdering av Volvo-Geely på börsen kommer sannolikt att innebära en nyemission och att många miljarder investeras i utveckling och tillverkning i Sverige. Även om vi på längre sikt naturligtvis får svårt att konkurrera med kostnadsläget i Kina. Men det är ju inte avhängigt affären.

Den största vinnaren på affären torde trots allt vara Li Shufu. Börsen kommer sannolikt att värdera tillväxtvarumärket Volvo som siktar på att bli ledande på elbilar på ett positivt sätt. Kanske ses även elbilsmärket Polestar som ett potentiellt Tesla i vardande. Redan i dag är Geely Automobile Holdings utan Volvo värt 170 miljarder kronor på Hong Kong-börsen. En försiktig gissning är att värdet tredubblas när Volvo och Polestar adderas till de befintliga märkena Geely och Lynk & Co. Men en mer aggressiv värdering à la Tesla gör att värdet lika gärna kan fyr- eller femdubblas. Men hittills har Li Shufu varit mest intresserad av att återinvestera alla vinster i sina bilmärken – vilket är positivt både för Sverige och Volvo.

I övrigt är det för tidigt att dra några helt säkra slutsatser – inte ens ledningen på Volvo verkar vara säkra på hur det ska bli. Volvos vd Håkan Samuelsson ska nu leda arbetet med att slå ihop Volvo med Geely Holdings. Så här svarade Volvos pressansvarige Stefan Elfström på BytBils frågor om jätteaffären:

Vet ni i dag vart huvudkontoret för det nya företaget ska hamna?
– Volvo Cars huvudkontor kommer att finnas kvar i Torslanda men huvudkontoret för det gemensamma bolaget kommer sannolikt finnas både i Kina och Göteborg.

Vet ni i dag vad det nya bolaget ska det nya bolaget heta?
– Nej.

Hur snabbt kan en börsnotering av den nya aktien komma att ske?
– Arbetet som kan leda fram till en fusion har nyligen påbörjats där arbetet kommer att ledas av Håkan Samuelsson – ett förslag ska tas fram till respektive bolagsstyrelse innan ett bolag kan bli verklighet, men ambitionen är att vara i mål innan årets utgång.

Kommer det ske någon nyemission i samband med notering av det nya bolaget?
– Detta får vi återkomma till längre fram i processen.

När börjar den nya arbetsgruppen att arbeta med fusionen?
– Den har redan startat arbetet under ledning av Håkan Samuelsson.

Kommer Geely Auto Holdings säte på Cayman-öarna att flyttas nu när bolaget ska slås ihop med Volvo?
– När det gäller var det nya bolaget kan komma att registreras får vi återkomma längre fram eftersom arbetet med en sammanslagning är i sin linda.

För precis som många andra bolag på Hong Kong-börsen har Geely Automobile Holdings sin hemvist på Cayman-öarna. Anledningen är att reglerna för att driva bolag från Cayman-öarna är mycket flexibla – bolagen slipper insyn i bokföringen och det finns inga krav på årsstämmor.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com