Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jätteaffären: Volvo Cars stöps om - slås ihop med Geely

”Intentionen är att behålla identiteten för varje varumärke”

Volvo Cars slås ihop med Geely och försvinner som fristående tillverkare.
Den nya fordonsgruppen ska noteras på börsen i Hong Kong och Stockholm.
– En kombination av de två företagen skulle resultera i en stark global grupp, säger Geelys vd Li Shufu.

Ändå sedan 1927 har Volvo Cars varit ett separat bolag, även om det ingått i olika konstellationer med en större Volvokoncern och varit ägt av Ford Motors. Men inom kort kan Volvo Cars historia som fristående bolag vara över.

Enligt ett pressmeddelande från Volvo och Geely i dag överväger ”Volvo Cars AB och Geely Automobile Holdings Limited att kombinera sina företag för att skapa en stark global grupp, vilket skulle påskynda finansiella och tekniska synergier mellan de två företagen. Detta skulle vara en kombination mellan två starka företag.”

De bilmärken som kommer att ingå i det nya företaget är Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar. Bolagen ska enligt Volvo dela kunskap och resurser för att försöka vara en ledande aktör i den allt snabbare omvandlingen av bilindustrin. Dessutom ska det nya bolaget börsnoteras både i Hong Kong och Stockholm.

– En kombination av de två företagen skulle resultera i en stark global grupp. Vi ser fram emot att samarbeta med Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars, för att ytterligare undersöka denna möjlighet med målet att stärka synergierna inom koncernen samtidigt som konkurrensfördelen och integriteten för varje enskilt varumärke upprätthålls, ”säger Li Shufu, ordförande från Geely Holding Group.

Nästa steg är att en arbetsgrupp från båda bolagen börjar arbeta med sammanslagningen och hur en nya aktien ska noteras i Hong Kong.

Volvo Cars noterade både omsättningsrekord och försäljningesrekord för 2019. Vinstmarginalen föll något, men bolaget gjorde förra året 14,3 miljarder i vinst. Bolaget har varit ägt av Geely Holding sedan 2010.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com