Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jättedoldisen Hans, 53, styr över Volvo

Drar in 4,5 miljarder i aktieutdelning i år

Volvo Cars ordnar pengaregn till Kina: 2,8 miljarder kr kan ägarna Geely plocka hem. Jättedoldisen Hans Oscarsson som ligger bakom många av Volvos framgångar får ett nytt toppjobb. Efter 29 år på Volvo blir han vd för Geely Sweden och i princip chef över Håkan Samuelsson.

Volvo Cars har inlett året med nya försäljningsrekord, men gör nu flera rockader i ledningen för att stärka företaget. Finanschefen Hans Oscarsson som jobbat i 29 år på Volvo blir vd för ett bolag som heter Geely Sweden Holdings. Bolaget kommer att samla ägandet i Volvo Cars, Geelys aktier i lastvagnstillverkaren AB Volvo och det nya forksningsklustret i Göteborg.

Hans Oscarsson är en verklig doldis men har spelat en nyckelroll i framväxten av det nya Volvo Cars bakom de högsta cheferna Stefan Jacoby och efterträdaren Håkan Samuelsson. Nyligen utsågs Oscarsson till Årets finansprofil i Sverige, efter att ha ordnat finansiering till både Volvos nya modellutbud och flera nya fabriker i Kina och USA. En pikant detalj är att hans fru valt att inte köra Volvo. I stället äger hon en 19 år gammal Volkswagen Golf. Kanske läge att byta upp sig till en Volvo nu när hennes man fått ett nytt toppjobb.

– Det känns otroligt bra att få den här utnämningen, inte bara för mig personligen utan för hela finansorganisationen, säger Hans Oscarsson.

Efter att Geely köpte Volvo Cars har hans avdelning utformat helt nya arbetsprocesser på egen hand.

– Vi har gjort en jätteresa och priset är ett kvitto på att det vi åstadkommit fungerar och uppskattas. Att som CFO få vara med och bygga allt detta – det är ju en möjlighet många bara drömmer om. Finansfunktionen står definitivt inför stora omställningar i framtiden i och med digitalisering och robotics. Jag tror att det kommer att vara stökigt och sökande i ett par år, men efter det kommer kvaliteten att vara så mycket högre. Det finns otroligt många nya affärsmodeller att ge sig in i.

Geely Sweden börjar året med ett rejält miljardregn. Från Volvo Cars blir det en aktieutdelning på 2,8 miljarder kronor efter Volvos rekordår ifjol. Dessutom kommer aktierna i AB Volvo (lastbilar m m) att ge en utdelning på 1,7 miljarder kronor.

Utdelningen i Volvo Cars kommer efter att bolaget ifjol gjorde ett rekordår med 642 000 sålda bilar och en omsättning på 253 miljarder kronor, en ökning på 21 procent. Lönsamheten har dock pressats till en marginal på 5,7 procent.

Förutom att Hans Oscarsson tar klivet upp till Volvos ägarbolag blir svensken Björn Annwall chef för  EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) och ska även samordna de viktiga marknaderna i Asien och Amerika.

Tidigare chefen Lex Kerssemakers blir nu chef för en avdelning med consumer business med prenumerationstjänsten Care by Volvo och den nya mobilitetstjänsten M.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com