Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo-bossen: 50% elbilar redan 2025

Batterikrig mellan bilmärkena - här är Volvos miljardsatsning

Kommer elbilsbatterierna att räcka till alla? Batterikrig har nu utbrutit mellan världens biltillverkare i kampen om att få ut elbilar på marknaden.  Volvo tecknar nu avtal på 100-tals miljarder med två olika asiatiska batteribolag.  – Volvo Cars framtid är elektrisk. Halva vår försäljning ska vara helt elektrisk år 2025, säger Håkan Samuelsson till Financial Times.

Biltillverkare efter biltillverkare presenterar nu elbilsmodeller med nya större batterier som kommer att börja levereras till kunderna om lite drygt ett år. Men kommer batterierna att räcka till alla? Nyligen tvingades Audi ge beskedet till vissa köpare av Audi E-tron att de kan få vänta upp till sex månader extra på bilen, på grund av att batterileverantören LG Chem inte kan leverera.

Volvo kommer inom några månader att presentera sin helt elektriska variant av Volvo XC40. Det är en bil som är mycket viktig för att tillverkaren ska kunna få ner sina CO2-utsläpp från 130 gram / km ner till 95 gram som är den nya EU-gränsen. Högre utsläpp ger Volvo miljardböter.

Håkan Samuelsson berättar nu att varannan Volvo som säljs 2025 ska vara helt elektrisk. För att klara det berättar Volvo nu att företaget skrivit två mångmiljardavtal om batterileveranser. Det är den kinesiska tillverkaren CATL och koreanska LG Chem som ska leverera Volvos batterier. Tillsammans med Volvos tillväxtmål betyder det en halv miljon elbilar per år om bara sex år.

– Vi behöver två leverantörer eftersom det handlar om enorma volymer. Volvo Cars framtid är eletrisk och vi är dedikerade att flytta oss vidare från förbränningsmotorer, säger Håkan Samuelsson.

Biltillverkarna slåss nu om att säkra sina batterileveranser. Förra veckan berättade Volkswagen att de har tre olika leverantörer till elbilen ID.3 som börjar levereras nästa år. De säger sig vara säkra på att inte få batteribrist. Enligt Financial Times satsar Volkswagen över 500 miljarder på att köpa batterier. Mercedes i sin tur ska köpa batterier för över 200 miljarder kronor.

Teslas huvudleverantör Panasonic gick i går ut och varnade att batterikapaciteten inte kommer att räcka för att producera Teslas nya suv Model Y om Tesla börjar tillverka fler bilar.
-Vad ska vi göra då? Det är en av sakerna vi diskuterar med Tesla, säger Panasonics vd Kazuhiro Tsuga till Bloomberg.

Volvo köper i dagsläget sina hybridbatterier från LG Chem, de utgör cirka 10 procent av försäljningen. Den nya affären innebär att de två företagen levererar battericeller till Volvo som sedan monterar dem i svenska och belgiska fabriker. Samma moduler som används i Volvobilarna ska även användas av elbilen Polestar 2.

Volvo har valt att köpa batterier från underleverantörer för att inte låsa sig fast vid en viss teknik, utan ha möjligheten att byta om nya generationer av batteriteknik blir tillgänglig.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com