Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Batterikris för VW - innan tillverkningen ens startat

Samsung drar sig ur miljardavtalet

Redan innan tillverkningen har startat av elbilen  ID.3 har Volkswagen fått problem med batterileveranser.  Samsung drar sig ur en jättedeal och tre av fyra batterier försvinner.  Nu hotas Volkswagens hela ambitiösa satsning för elbilar, enligt Bloomberg.

Många biltillverkare pratar nu om att varannan bil kan vara en elbil redan år 2025, till exempel Volvo. Volkswagen presenterade nyligen elbilen ID.3 och spår att bolaget kan tillverka en miljon elbilar redan år 2025.

Men redan innan den första kundbilen har rullat av bandet i den nya fabriken i Zwickau har biljätten fått problem med batterileveranserna.

Enligt Bloomberg drar sig Samsung ur ett jätteavtal med Volkswagen. Samsung skulle ha levererat 20 gigawattimmar batterier per år, men kommer nu bara att kunna leverera fem gigawatt. Den nya volymen kommer inte ens att räcka till 100 000 bilar per år.

– Vi får inte göra oss beroende av några asiatiska tillverkare på lång sikt, säger Volkswagens koncernchef Herbert Diess.

Dessvärre är det precis vad Volkswagen har gjort då de tecknat leveransavtal till nya elbilen med LG Chem, Samsung SDI och CATL för att säkra sina batterileveranser.

Volkswagen har dock försökt gå ihop med SK Innovation för att tillverka egna celler, något LG Chem har motsatt sig, vilket gör Volkswagens position än mer utsatt.

Samma LG Chem har haft svårt att leverera utlovade volymer till Audis e-tron vilket gjort att Audi fått skriva ner volymmålet och försena leveranserna av bilen. När BytBil närvarade på premiären av ID.3 var Volkswagens toppchef Jürgen Stackmann säker på att inte drabbas av samma leveransproblem som koncernkollegan Audi:

-Vi är Volkswagen och vi har säkrat upp avtal med fyra olika leverantörer och kommer inte få några problem, sade försäljningsdirektören Jürgen Stackmann.

En vinnare på batterikrisen kan bli svenska Northvolt som även träffat avtal med Volkswagen. Volkswagen har intensifierat diskussionerna med Northvolt om en batterifabrik i Salzgitter.

Tidigare har bolaget beviljats ett lån från Europeiska investeringsbanken på 3,8 miljarder för att bygga fabriker i  norra Sverige. Northvolts batterier är dock flera år bort i tiden och löser inte Volkswagens problem i närtid.

Volkswagen har redan mottagit över 15 000 förhandsreservationer av elbilen ID.3 och ska tillverka 100 000 bilar redan nästa år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com