Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Batteritorsk för Audi e-tron

Fabriken har brist på batterier - produktionen hackar

Audi har drabbats av stora problem med produktionen av nya elbilen e-tron. Fabriken i Bryssel kan bara göra hälften så många bilar som tänkt. Dessutom har LG chockhöjt priset på batterier till Audi.

Det är tyska kanalen Bayerischer Rundfunk som avslöjar Audis nya elbilsproblem med leverantörer och fabriksarbetare som källa.

Först försenades Audi e-tron på grund av problem med programvaran, nu är det även problem med tillverkningstakten i fabriken utanför Bryssel. Enligt kanalen var det tänkt att cirka 300 Audis e-Tron skulle rulla av produktionsbandet varje dag, men just nu kan Audi endast tillverka 150.

Enligt källorna får Audi inte tillräckligt med batterier från sin leverantör LG Chem som tillverkar batterierna i Polen. Audi har även haft en konflikt med LG Chem, där den sydkoreanska batteriproducenten har chockhöjt priserna med tio procent.

Audi ville inte kommentera uppgifterna. En talesman för bilfabriken bekräftar dock att det finns utmaningar i varje ny modell som går i produktion. Enligt talesmannen innebär detta alltid samarbete med utvecklingspartners och leverantörer för att lösa problemen tillsammans.

Belgiska fackföreningar bekräftar för De Tijd att batterileveranserna svänger ganska kraftigt och påverkar produktionen. Förseningarna från den polska LG Chem-anläggningen beror på att cellproduktionen nyligen flyttats från Sydkorea till Polen.

Enligt uppgifter har 20 000 reservationer redan gjorts för Audi e-tron. Leveranstiden uppges nu vara fem månader. De första leveranserna har startat och 174 bilar finns utlevererade i Sverige, än så länge mestadels till handlare.

Problemen är ovälkomna för Audi som under det senaste året tappat både i sålda bilar och marknadsandelar samtidigt som Volvo flyttat fram sina positioner kraftigt inom Audis segment av premiummodeller.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com