Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

De största nyheterna från Tesla Battery Day

Egna batterier, mindre fabriker och ny modell för 25 000 dollar

Natten till onsdag, svensk tid, höll Tesla sitt årsmöte för aktieägarna samt det efterföljande och efterlängtade Battery Day. I vanlig ordning kom Elon Musk med många löften om sitt elbilsföretags framtid, såsom helt egen batterproduktion och en billigare ännu namnlös modell.
Vi har här samlat de viktigaste punkterna.

För dig som vill se eventet i sin helhet ligger det i videospelaren ovan. Det varade i 3 timmar och 18 minuter.

Ska tillverka egna bättre batterier

Evenemangets namn troget pratades det förstås en hel del om batterier. Batteriproduktionen är avgörande för företaget om bilarna ska bli mer prisvärda.

Nu ska Tesla därför starta tillverkningen av egna batterier. De kommer dock fortfarande köpa in batterier från leverantörer, såsom Panasonic, ett tag framöver. Elon Musk presenterade ingen plan för när man skulle kunna vara självförsörjande.

Men när den produktionen är i full gång ska Tesla, enligt Musk, kunna minska tillverkningskostnaden av bilarna med ungefär hälften. Resultatet skulle bli att elbilarna skulle kunna säljas till samma pris som bensinbilar, menar han.

Teslas plan är att utveckla sina egna ”flikfria” batterier. Denna design ska, enligt företagets utsago, göra batterierna sex gånger starkare och utvidga räckvidden med 16 procent.

Kobolt ska helt elimineras

I dagsläget använder Tesla en liten mängd kobolt i sina katoder, men planen är att helt eliminera kobolt. Gruvbrytning av mineralen kobolt är inte problemfri, inte minst ur ett människorättsligt perspektiv då det ofta bryts under farliga förhållanden.

Dessutom skulle batterierna bli ”signifikant mycket billigare” om kobolten helt uteslöts.

– Det är avgörande för oss att tillverka bilar som människor faktiskt kan ha råd med, sa Elon Musk bland annat under eventet.

Nya fabriker – som är tio gånger mindre

För att tillverka batterier behövs förstås fabriker. Men det är inga gigantiska byggnationer som är i Teslas kikare.

– Du hade blivit förvånad om du visste hur dåliga de flesta fabriker är, sa Elon Musk under eventet.

Han menade på att endast två till tre procent av en vanlig fabriks yta faktiskt ”kommer till nytta”. Det ska det bli ändring på i de nya batterifabrikerna, som tillåts krympa till en tiondels storlek av dagens fabriker tack vare en ny torr process för att belägga elektroder på film snarare än den traditionella våta processen.

– Tesla har målet att bli bäst på tillverkning av alla företag på jorden. Detta är det viktigaste av allt i det långa loppet, både från ett företagsperspektiv och för att uppnå hållbarhet så fort som möjligt, sa Musk hyfsat självsäkert under presentationen.

En bil för 25 000 dollar

Det har väl inte direkt funnits någon brist på ambitiösa mål från Teslas sida de senaste åren. Men tack vare ovan nämnda innovationer på batterisidan har tillverkaren satt ett nytt mål om att producera en bil för 25 000 dollar (cirka 223 000 kronor). Detta ska ske innan 2023, meddelades det på Battery Day.

Under eventet sa Elon Musk att det inte finns något namn för denna kommande modell än. Detta efter att en person i publiken (såklart sittandes i Teslor) ställt en fråga om bilens namn under avslutande frågestunden.

Samtidigt etablerades det under evenemanget ett nytt mål om att producera 20 miljoner bilar om året.

Tesla Model S Plaid presenterad

”Åh, en sak till”.

Så påbörjade Musk sitt anförande då Tesla Model S Plaid presenterades. Det är en ny prestandaversion på tillverkarens flaggskepp. Den ska göra 0-60 mp/h (0-97 km/h) på under två sekunder, har en toppfart 321 km/h och en räckvidd på 83 mil.

Mer om denna nya modell snart på Bytbil.com.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com