Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

”Nya batteriet räcker i 100 mil på en laddning”

Nikola Motors: Vårt batteri kommer att revolutionera elbilarna

Större
Stäng
  • Trevor Milton
    Trevor Milton
  • Trevor Milton
  • Trevor Milton

Dubbelt så mycket energi och hälften så tungt.
Nikola Motors hävdar att de uppfunnit ett revolutionerande elbilsbatteri.
Räckvidden i en personbil kommer att vara 100 mil.

Vikten och energitätheten hos lithiumjon-batterier har länge varit en av elbilarnas akilleshälar. Få elbilar kommer längre än 40 mil i verklig räckvidd – och då är batteriet så stort och tungt att bilen ofta väger över två ton.

Nu säger lastbilstillverkaren Nikola Motor, som utvecklar bränslecellsdrivna lastbilar, att de löst batteriernas heliga gral. Företaget skickade i dag ut nyheten att uppfunnit en ny typ av battericell som har dubbelt så hög energitäthet och endast väger hälften så mycket som dagens batterier som används av Tesla, Audi, BMW, Renault, Nissan och alla andra tillverkare som i dag har elbilar på marknaden.

Dessutom ska batteriet vara tillverkat utan metallerna nickel och kobolt som i dag finns i alla lithiumjonbatterier och har anklagats för att göra batterierna smutsiga och miljöovänliga. Enligt Nikola ska batterierna klara mer än 2000 laddningscykler utan att utmattas allt för mycket.

– Antalet laddningar motsvarar att köra ett fordon flera hundra tusen kilometer. Detta är den största utvecklingen vi har sett i batterivärlden, säger Nikolas vd och grundare Trevor Milton.

Just nu är alla detaljer hemligstämplade – men om tio månader lovar de att demonstrera batteriet.
– Vi använder helt andra kemikalier, med en litiumkomponent. Det är svårt att förklara vad det är utan att avslöja det hemliga receptet.

Det låter kanske för bra för att vara sant, men Nikola uppger också att batterierna kostar ungefär hälften så mycket som dagens batterier, räknat per kilowattimme. Dessutom blir miljöpåverkan mycket lägre i och med att nickel och kobolt inte längre behövs.

Enligt Nikolas vd Trevor Milton pågår nu samtal med flera biltillverkare om batteritekniken och de kommer att välja en tillverkare som huvudpartner. Men de öppnar också för att licensiera tekniken till att bilmärken som vill samarbeta.

Nyheten om det tekniska genombrottet fick flera aktier att falla. Bland annat gick aktiekursen för svenska Powercell ned med sex procent. Även norska vätgasbolaget Nel föll kraftigt efter att nyheten blivit känd. Nikolas aktier är inte noterade, men för några dagar sedan kom uppgifter om att Trevor Milton numera är miljardär och har köpt ett nytt mansion.

Tesla har i dag bilmarknadens mest effektiva batterier när det kommer till räckvidd, men de är fortfarande dyra att framställa och gör att priserna på Teslas bilar alltjämt är högre än för motsvarande bensinbil.

– Vi talar inte om små förbättringar; vi talar om att dubbla din mobiltelefons batterikapacitet. Vi pratar om att fördubbla utbudet av elbilar och vätgaselektriska fordon runt om i världen, säger Trevor Milton.

Kommentarerna från experter är hittills få, men Nikola har nu tio månader på sig att bevisa att nyheten är sann och att batteriet håller vad de lovat.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com