Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

VÄRLDSPREMIÄR: Första bilderna på XC40 Recharge

Så lång räckvidd får elektriska suven från Volvo

Volvos nya elbil XC40 Recharge får en räckvidd på 40 mil och klarar 0-100 på 4,9 sekunder. Priset ska enligt uppgift vara 699.000 kr. Bilen är början på en stor elbilssatsning de kommande åren.
– Vi  släpper en ny elbil varje år de kommande fem åren, säger vd Håkan Samuelsson.

I dag premiärvisade Volvo sin första serietillverkade elbil på ett event i centrala Los Angeles dit en rad svenska journalister flugits in.  Volvo har utgått från sin lilla succé-suv XC40 och byggt om den till eldrift genom att bilen fått ett helt nytt golv och förbränningsmotorn har ersatts av elmotorer på både fram- och bakaxeln.

Genom lanseringen blir Volvo första bilmärke som har en mindre premium-suv med eldrift på marknaden. Tidigare suv:ar som Jaguar I-Pace, Tesla Model X, Audi E-tron och Mercedes EQC är större bilar med prislapp på omkring en miljon kronor. Volvos bil blir billigare, även om priset i Sverige inte är känt ännu. Volvo har heller inte berättat när leveranserna till kunder ska starta, eller när bilen går att beställa. Introduktionsversionen kostar 699.000 kr och börjar tillverkas nästa höst, vilket innebär leverans om ett år.

Bilen ska tillverkas i Gent i Belgien för Europa och USA. För Asien görs bilarna i Luqiao i Kina.

Exteriört sett ser bilen nästan exakt ut som en Volvo XC40 med förbränningsmotor. Den största skillnaden är en skiva lackerad i bilens färg i stället för grillgaller, och att den förstås saknar avgasrör.

Under skalet har det naturligtvis hänt desto mer. Bilen delar den mesta tekniken med systermodellen Polestar 2. Det innebär ett batteri på 78 kWh och elmotorer på 408 hk. Att motorerna sitter både på fram- och bakaxeln gör att bilen är fyrhjulsdriven.
– Det finns en stark efterfrågan på mindre elektrifierade suvar, säger vd Håkan Samuelsson.

XC40 Recharge gör 0-100 km/h på 4,9 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 180 km/h, som på alla Volvobilar.  Räckvidden för elbilen blir drygt 40 mil, och det går att ladda batteriet till 80 procent på endast 40 minuter.

Volvo verkar extra stolta över bilens infotainmentsystem som är det första med Android, vilket indirekt kan ses som kritik mot deras andra bilar.
– Första Volvon som har ett operativsystem som är lika bra som i din mobiltelefon, säger utvecklingschefen Henrik Green.

Dagens lansering är startskottet för en stor satsning på laddbara bilar. Redan nästa år hoppas Volvo att 20 procent av de sålda bilarna ska vara laddbara bilar. Volvo kommer att bjuda på elen som bilen laddas med hela det första året.

 Vi gjorde säkerhet till en del av vårt varumärke. Hållbarhet är inget vi bara adderar på, vi lägger det i företaget för att vi tror att det är bra för affärerna, precis som säkerhet gjorde Volvo starkare. Vi kommer att bidra till en mer hållbar värld. Volvo kommer redan år 2025 att lämna ett koldioxidavtryck som är 40 procent lägre än vad vi gör i dag. Det är i linje med Parisavtalet, säger Håkan Samuelsson.

För att möta den förväntade efterfrågan på Recharge-bilar kommer Volvo Cars tredubbla produktionskapaciteten för elektrifierade bilar. Från och med 2020 kommer Volvo Cars ta fram Designers Choice – ett urval av populära Recharge-modeller med reducerade leveranstider. Volvo Cars ambition är att laddhybrider ska utgöra 20 procent av den totala försäljningen 2020.

Alla Volvo-modeller kan nu beställas i Recharge-utförande, från XC40 till XC90. Volvo Cars är den enda tillverkaren som erbjuder en laddhybrid av varje bilmodell.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com