Redaktionen tipsar

Här är namnet på Volvos nya elbil

Visar upp eldriven XC40 i kväll - Volvo lovar dessutom att bli mer klimatsmarta

Här är namnet på Volvos nya elbil: XC40 Recharge som premiärvisas i kväll. Samtidigt lovar Volvo att bolaget ska minska varje bils koldioxidavtryck med 40 procent fram till 2025.
– Vi transformerar vårt företag genom konkreta åtgärder, inte symboliska löften, säger Håkan Samuelsson, koncernchef.

XC40 Recharge är den första bilen i Volvo Cars nya modellserie Recharge och premiärvisas i kväll. Recharge kommer att vara samlingsnamnet för alla laddbara Volvo-bilar med helt elektrisk och laddhybrid-drivlina.

Modellserien Recharge syftar till att ytterligare öka försäljningen av Volvo Cars elektrifierade bilar. Dessutom ska förare få olika belöningar för att använda driftläget Pure som går på ren el så mycket som möjligt.

Volvo Cars lovar att de ska minska koldioxidavtrycket per bil under dess livscykel med 40 procent mellan 2018 och 2025. Kanske lite märkligt att man jobbar retroaktivt ett år tillbaka, men det är så Volvo presenterar sin satsning.

Detta sägs vara det första, konkreta steget mot att förverkliga Volvo Cars ambition att bli det första klimatneutrala företaget senast 2040. Det är alltså en ambition och inget löfte Volvo ger.

Volvo har tidigare fått kritik för att de lovade elektrifiera alla bilar från och med 2020. Det visade sig till stor del bestå av mildhybrider och inte laddbara bilar. Så enligt många har löftet bara varit en teknikalitet.

Nu tar Volvo ny sats och lovar att bli mer klimatsmart. Ambitionerna för 2040 handlar inte bara om elektrifiering. Volvo ska även minska koldioxidutsläppen i tillverkningen, den bredare verksamheten, leverantörskedjan och genom återvinning och återanvändning av material.

Företaget har också som mål att dess globala tillverkningsnät ska vara helt klimatneutralt år 2040.
– Vi transformerar vårt företag genom konkreta åtgärder, inte symboliska löften, säger Håkan Samuelsson, koncernchef.
– På Volvo kommer vi därför att ta itu med vad vi kontrollerar, vilket är både vår verksamhet och avgasutsläppen från våra bilar. Och vi kommer att ta itu med det som vi kan påverka genom att uppmana våra leverantörer och energisektorn att ansluta sig till oss för att sträva efter en klimatneutral framtid.

Volvo lovar att 50 procent av försäljningen senast 2025 ska bestå av elbilar för att klara koldioxidminskningen.

Andra ambitioner på kort sikt inkluderar en minskning med 25 procent av koldioxidutsläpp genererade av företagets leverantörskedja senast 2025, att nya Volvo-bilar ska bestå av 25 procent återvunnen plast senast 2025, samt en minskning av koldioxidutsläppen som genereras av företagets totala verksamhet med 25 procent, inklusive tillverkning och logistik.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com