Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Efter XC40 - här är Volvos nya elbilar

Håkan Samuelsson: Krävs enorma investeringar

Efter XC40 Recharge P8 – här är de kommande elektriska Volvo-bilar.
Nya eldrivna XC90 kommer att byggas i Charleston i USA, bekräftar vd Håkan Samuelsson för Automotive News.
– Det kommer att krävas enorma investeringar för SPA2-plattformen, säger Volvobossen.

Dagens XC90 byggs på Volvos Torslandaverk utanför Göteborg. Men inom något år kommer Volvo att visa en ersättare – som ska byggas i Volvos nya fabrik i Charleston i USA. Den nya XC90 kommer troligen att premiärvisas i slutet av nästa år, eller tidigt 2021. Enligt Automotive News kommer produktionen av elbilen att starta andra kvartalet 2022. Bilen kommer att vara Volvos tredje elbil efter XC40 och XC50. Vd Håkan Samuelsson har bekräftat uppgifterna om XC90 för sajten.

Den kommande elbilen XC90 Recharge kommer att byggas på den nya plattformen SPA 2, som är utvecklad version av dagens Scalable Architecture Platform, som används av modellerna S90, V90, XC90 samt S60, V60 och XC60.
– Det kommer att krävas enorma investeringar för SPA2-plattformen, säger Håkan Samuelsson.

Den stora skillnaden mot i dag är att plattformen blir förberedd för elektrifiering redan från start. 2025 ska varannan Volvo som säljs vara en elbil. Att den nya XC90-fabriken läggs i USA är logiskt. Modellen står för en tredjedel av all Volvo-försäljning i USA.

Förra veckan visade Volvo upp XC40 Recharge som är märkets första eldrivna bil. Bilen får 408 hk, en räckvidd på 40 mil och en saftig prislapp på 699 000 kr. Den når inte kunderna förrän om ett år. Men Håkan Samuelsson har lovat att Volvo ska visa upp en elbil per år de kommande fem åren, så redan nästa år är det dags för ytterligare en premiär.
Enligt vad BytBil erfar är det crossovern XC50 som kommer att vara nästa elbil som Volvo visar. Det är en bil som bygger på samma teknologi och CMA-plattform som XC40, men får en unik suv-kupékaross. Bilen kommer till viss del att likna Geelys crossover-modell FY11 (de första bilderna i bildspelet ovan.)

För Volvo som med globala mått mätt är en mycket liten biltillverkare är utvecklingskostnader för elbilar betungande. Håkan Samuelsson bekräftar för Automotive News att utvecklingskostnaderna kommer att pressa Volvos marginaler.

– Elbilarna ska dock vara lönsamma från dag 1 även om marginalerna per bil blir lägre.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com