Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Efter suv-larmet: Volvo vill sälja fler sedaner

"Lägre bilar som är mer aerodynamiska är bättre"

Inget bilmärke säljer så hög andel av suvar som Volvo. Sex av tio sålda bilar är XC60, XC 90 eller XC40.
Men senaste tiden har suvar pekats ut som stora miljöbovar. Då hoppas Volvos VD Håkan Samuelsson att folk börjar välja sedaner igen:
– Människor som är intresserade av en längre räckvidd kan inte ignorera att lägre bilar som är mer aerodynamiska är bättre, säger Håkan Samuelsson till branschtidningen Automotive News.

Volvo Cars fortsätter att rulla ut fler bilar till köpare världen över. Förra månaden steg den globala försäljningen med 6,5 procent, jämfört med september förra året. Drygt en halv miljon Volvobilar har sålts hittills under 2019 – och hela 62 procent är suvar. Inget annat bilmärke i världen säljer så hög procentuell andel suvar.
Den mest populära modellen är suven XC60, som sålts i nästan 150 000 exemplar hittills i år. Tätt efter kommer XC40 och jätte-suven XC90.
Suv-succén skapar samtidigt problem för Volvo, som snabbt måste minska CO2-utsläppen för att klara de nya tuffa målen som lagstiftarna inom EU har satt.
Till 2021 ska snittet vara nere i 95 g/km. Det motsvarar en bränsleförbrukning på 4,1 l/100 km för bensinbilar och 3,6 l/100 km för dieselmodeller.
Till 2025 ska CO2-utsläppen minska med 15 procent (81 g/km) och till 2030 med 37,5 procent (59 g/km).

Just nu släpper Volvos bilar ut 129 gram CO2/kilometer och har bara två år kvar innan snittutsläppet måste minskas med nästan 20 procent.
Därför hoppas Volvos VD Håkan Samuelsson att fler bilköpare kommer att upptäcka de lite bränsleeffektivare sedanerna.
– Människor som är intresserad av en längre räckvidd kan inte ignorera att lägre bilar som är mer aerodynamiska är bättre, säger Håkan Samuelsson till branschtidningen Automotive News.
– Jag blir inte förvånad om de marknadskrafterna betyder en comeback för mindre sedaner, speciellt för dem som inte behöver en större suv.

Suvar har den senaste tiden börjat pekas ut som stora miljöbovar av flera organisationer.
– En suv är större, tyngre och med sämre aerodynamik så resultatet är att den släpper ut mer CO2. Det har skapat ett större problem som är värre än vi befarat, säger Florent Grelier som driver organisationen ”Transport & Miljö”.

För bara några dagar sedan publicerade  Internationella energimyndigheten en studie som visar att suvarnas popularitet globalt har fått stor påverkan på CO2-utsläppen.
Studien visar att alla suvar släpper ut drygt 700 miljoner ton CO2 – det är mer än vad till exempel Storbritannien och Nederländerna släpper ut tillsammans under ett år. Det är dessutom mer än världens tunga industrier (som t ex stål, järn, cement och aluminium), flyg och fraktfartyg. Den enda sektor som släpper ut med CO2 är energisektorn.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com