Redaktionen tipsar

Avslöjar Volvos plan: Vill göra nya suv-modeller

Volvo planerar att skapa fler suv-modeller. Det avslöjar VD:n Håkan Samuelsson:
– Vi vill överraska bilköpare i framtiden. Så bli inte förvånade om vi tillverkar en större bil än XC90, men kanske även en mindre bil än XC40.

Det är den brittiska biltidningen AutoExpress som fått en exklusiv intervju med Håkan Samuelsson mitt i den lugna semestermånaden. Men intervjun avslöjar att Volvos ansvariga inte ligger på latsidan. Det är ovanligt stora och överraskande planer som nämns, till exempel att Volvo vill konkurrera med BMW och Mercedes som idag gör de största lyx-suvarna. En så kallad ”flagship car” – ännu större än XC90 – finns uppenbarligen i tankarna.
– Vi förkastar inte idén om att utöka antalet modeller, speciellt inom suv, säger Håkan Samuelsson. Jag tror att vi tittar på såna möjligheter just nu. Så bli inte förvånade om det kommer en större modell, men kanske även en mindre. Vi vill överraska er i framtiden.

Volvo Cars presenterade ett väldigt starkt första halvår 2019. Försäljningen ökade till 340 286 bilar och omsättningen blev den högsta någonsin, 130 miljarder kronor. Men trots det minskade vinsten:
– Vi fortsätter att ta marknadsandelar i samtliga regioner där vi är verksamma, men en ökad prispress och handelstullar har minskat vår rörelsevinst. Åtgärder som vi vidtagit på kostnadssidan tidigare i år, kommer att ha få effekt under andra halvan av året, säger Håkan Samuelsson.

Suvar  stod för 61 procent av Volvos försäljning, och det är en ökning med 10 procent jämfört med fjolåret. Volo räknar med att andelen sålda suvar kommer upp till 70 procent när försäljningen av XC40 får upp farten i Kina.
Samtidigt kan nämnas att den sista V40-bilen rullade av bandet i belgiska Gent i veckan.

– Nu har vi produktionskapacitet som gör att Volvo kan växa, säger Håkan Samuelsson. Till och med en bit över 800 000 bilar per år, och det har ju varit vår ambition.

Han fortsätter i intervjun med AutoExpress att motivera varför Volvo bör satsa på mindre bilar:
–  Trenden just nu är att premiumkänsla inte hänger ihop med bilens storlek. Små bilar kan också vara premium. Bara för att man har en liten kostym behöver den inte vara i polyester-material…så låt oss se vad som händer i framtiden.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com