Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

”Böter till Bryssel inte en del av planerna”

Volvo planerar att tredubbla andelen laddhybrider i år för att undvika klimatböter på flera miljarder kronor.
Enligt vd Håkan Samuelsson 20 procent av alla nya Volvobilar i år vara laddhybrider.
– Att betala böter är inte en del av våra planer. Vi vill investera i produktutveckling, inte i böter till Bryssel, säger han till Bloomberg.

Volvo Cars var rejält indragna i den svenska klimatdebatten förra veckan. Först granskades företaget i SVT där Volvo fick kritik för den höga andelen suv:ar och de tunga bilarna. Och på fredagen utsattes Volvo för en klimatdemonstration med strypsnaror och smältande isblock under invigningen av Göteborgs filmfestival. Nu kontrar vd:n Håkan Samuelsson i en intervju med Bloomberg och visar att Volvo är långt ifrån okänsliga för klimatdebatten.

– Vi känner inte att det finns någon anledning att känna skuld för laddhybrider. Laddhybrider är nödvändiga för övergången, men det är också en mer långsiktig lösning för dem som kanske inte har tillräcklig tillgång till laddning, säger Håkan Samuelsson.

Volvo riskerar i år att få betala klimatböter till EU för att märkets bilar släpper ut för mycket CO2 jämfört med EU-kraven på 95 gram per kilometer som nu håller på att fasas in. Enligt Bloomberg kan böterna i år uppgå till flera miljarder kronor och äta upp en fjärdedel av Volvo Cars vinst.

– Att betala böter är inte en del av våra planer. Vi vill investera i produktutveckling, inte i böter till Bryssel, säger Håkan Samuelsson.

För att undvika böterna behöver Volvo i år tredubbla sin försäljning av laddhybrider från 45 933 bilar till över 150 000. Andelen laddhybrider ska höjas från 6,5 procent till 20 procent.

Nästa år måste Volvo öka andelen ytterligare och dessutom lyckas sälja rejält med elbilar av den nya XC40 Recharge-modellen för att undvika ännu högre klimatböter. Enligt PA Consulting riskerar Volvo fyra miljarder kronor i klimatböter nästa år.

Frågan är om Volvo klarar den snabba ökningen, flera populära modeller i dag en leveranstid på en upp till ett år. Enligt Volvos svenska pressavdelning beror leveranstiderna på batteribrist som nu är på väg att lösas.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com