Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya AMG-modeller får raka sexor

Tre nya modeller kommer med mildhybridteknik.

Den raka sexan är utrotningshotad. Men Mercedes-AMG ger den hjälp att överleva och erövra världen igen.

En rak sexcylindrig motor är den enklaste utformning en förbränningsmotor kan ha utan att tappa balansen. Motorer med tre, fyra eller fem cylindrar dras med någon form av medfödd obalans. Inte ens V6-motorer klarar sig undan dissonanser. Men den raka sexan besitter en inneboende balans, såväl primär som sekundär. Det vill säga, den skakar inte plomberna ur dina tänder.

Därmed är också den raka sexcylindriga motorn mänsklighetens största åstadkommande under 1900-talet, strax följt av penicillinet. Men ingen antibiotika i världen kan låta lika vackert som en rak sexa. Tänk hur en BMW från åttiotalet med den lilla M20-motorn på två liter surrar försynt, eller de små bollarna av öronfluff som i en strid ström trillar ur avgasröret på en Jaguar med den gamla XK-motorn. Frrr.

Jaguar Heritage

För övrigt världens vackraste motor.

Trots det är den raka sexan utrotningshotad, och nu pratar jag inte om dieseldrivna maskiner för de kommer även i framtiden att ha en plats i lastbilar. Nej, det är bensinmotorn som är på utdöende och i princip är det bara BMW som fortfarande härdar ut i vår del av världen med att erbjuda en hyvelbänk under huven.

För alla fördelar till trots har den raka sexan en nackdel: den är lång. Så i förpackningskritiska tider har biltillverkarna övergivit den bästa av alla cylinderkonfigurationer till förmån för mer lättmöblerade maskiner.

Utom Mercedes-Benz, för på hösten 2016 presenterade man en helt ny generation raka sexor som skulle ersätta en rad skakiga V-motorer. Och nu får vi äntligen se den raka sexan i en AMG-modell. Eller rättare sagt, tre AMG-modeller. För det handlar om E-klassen i coupé- och cabrioletutförande liksom den nya CLS-generationen som nu kommer i AMG-utförande och de placerar sig mitt emellan den vanliga E-klassmodellerna E 43 och E 63. Nu får du lov att gissa vad nykomlingarna kommer att kallas.

Kom igen nu, du kan det här.

Mercedes-AMG E 53 coupé, E 53 cabriolet och CLS 53 har alla varsin sexa på tre liter och 435 hästkrafter som dessutom kompletteras av en elmotor på 22 hästkrafter i ett mildhybridsystem. Lådan är Mercedes-Benz egna 9-växlade automat och kraften fördelas på alla fyra hjulen. Jo, och så finns här förstås gängse AMG-tingeltangel: ny grill och fler plastbitar som ska styra luftflödet. Större bromsar och hjul, liksom sportstolar klädda i mikrofiberduk, avrundar AMG-arbetet.

Men det hade fått vara hur som helst med den saken, egentligen, för bara det faktum att man än i vår tid kan få färdas till tonerna av en rak sexa är skäl nog att falla pladask. Tack Mercedes-Benz för att ni vågar gå mot strömmen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com