Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chris Bangles REDS är ett mötesrum

Pytteliten elbil ska erbjuda ett rum att köa i.

När du har ruttnat på att sitta och svära i köerna kommer REDS att ge dig andrum. Den ska fungera som ett rullande vardagsrum.

Han började sin bana hos Opel, den amerikanske bildesignern Chris Bangle, och där fick han kladda ihop någon konceptbil innan han klev över Alperna och anställdes av hos Fiat. Där fick han det lugnt och skönt, för det mesta av jobbet sköttes av utomstående aktörer som Giorgetto Giugiaro och Ercole Spada.

Så allt han gjorde där var väl att betala fakturor och rulla tummar. Ibland kladdade han lite i marginalen på sitt anteckningsblock också och resultatet av det känner vi i dag som Fiat Coupé, en snitsig sportmodell som inte fick några efterföljare.

FCA

Synd, för den var en riktig ärta.

Men när Fiat Coupé, eller Coupé Fiat som den egentligen hette, visades upp på bilsalongen i Bryssel 1993 hade Bangle redan packat sina väskor och flyttat tillbaka till Tyskland. Nu var han chefsdesigner hos BMW.

Men där satte han inget bestående avtryck förrän den sjuseriegeneration som lanserades 2001 visades upp för världen. Men det avtrycket var desto större och med ens var Banglerumpan ett begrepp.

BMW AG

Fronten var också, eh, kontroversiell.

Från den stunden var BMW ett virrvarr av vinklar ingenting var sig längre likt. Inte förrän Bangle sade upp sig 2009 i alla fall, då han flyttade till italienska Clavesana inte långt från den franska gränsen och startade eget. Där har han verkat sedan dess och ritat möbler och skulpturer långt från bilindustrins begränsningar.

Men nu är han tillbaka och det med besked. REDS heter hans senaste verk och den ska vara en bil av något slag men ser mest ut som en kaffekokare, en perkolatorbryggare på hjul. En perkolatorbryggare som har ramlat i golvet.

Eller hur?

REDS är en elbil och har utvecklats för Kina på uppdrag av någonting som heter China Hi-Tech Group Corporation (jag vet, det låter som en parodi på ett Bondskurkbolag). Men den är inte bara en bil, utan också ett rum att umgås i och här ska fyra personer få plats. Fem, om man inte kör. Det trots att bilens längd är knappt tre meter, kortare än en hundkoja och bara några hårstrån längre än en Smart.

Det ska vara nyckeln till framgång i Kinas folkproppade megastäder. Här, i oändliga köer, ska man kunna sitta i sin REDS och tillgodogöra sig ett korn av kvalitetstid medan mottrafikanterna i filen intill sitter och svär i sina Haval H6. Det samtidigt som REDS inte upptar jordens alla resurser i form av vare sig arealer eller fossila bränslen.

Wiki Commons

Isbjörnarna jublar.

Faktiskt har formen en tanke också, utöver att skapa förundring. Taket som skjuter ut både fram och bak ska skydda mot solen och skapa rymdkänsla i den mikroskopiska kabinen. Passagerarsätena kan fällas ned i golvet och i skuffen finns ett extrasäte som kan fällas ut för de där stunderna man vill njuta av på parkeringsplatsen.

Ett bord kan fällas ner från taket. Sjuttontumsskärmen viker ihop sig när man ska åka iväg, så att navigatorn inte tar för stor del av sikten, och trots allt det där ska ändå en resväska eller två också få plats. Bangle tycks ha tänkt när han har ritade REDS. Och om någon skulle göra det var det väl just Chris Bangle, skäggtomten som vägrar göra som alla andra.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com