Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Global Vehicle Trust OX lastbil i platt paket

Erbjuder mobilitet i U-världens mest avlägsna delar

Global Vehicle Trust OX är världens första lastbil som kommer i ett platt paket. Men det är inte Ikea som ligger bakom, utan konstruktör är en av F1-världens kändisar.

Transporthungern i Afrikas mest avlägsna hörn är svår att mätta med dagens infrastruktur. ”The OX” har därför utvecklats specifikt för att ta sig an just de förflyttningsproblem som utvecklingsländer ställs inför, om det så gäller att transportera dricksvatten, byggnadsmaterial eller personer i akut vårdbehov.

Den brittiske affärsmannen och filantropen Sir Torquil Norman grundade därför Global Vehicle Trust (GVT) för fem år sedan i syfte att erbjuda mobilitet till u-världen. Senare rekryterades den närmast legendariske Formel 1-konstruktören Gordon Murray för att utveckla en lätt lastbil som skulle vara lämplig för ändamålet.

Gordon Murray gjorde visst någon gatbil också.

McLaren Automotive

Gordon Murray gjorde visst någon gatbil också. Släktskapet är tydligt.

Nu har  Murray ritat färdigt och Sir Norman fått sin lastbil. Och den färdiga OX imponerar på många plan. Trots sin litenhet (den är faktiskt kortare än en Volkswagen Golf) kan OX ta ombord upp till 13 personer eller lasta tre Europapallar på flaket. Dessutom ska den kunna klättra som en fyrhjulsdriven terrängbil, trots att den är tvåhjulsdriven.

Framför allt levereras den i ett platt paket, som en Billybokhylla, som är möjligt att transportera runt hela världen (kanske på en annan OX). Att montera ihop en bil ska ta tre personer tolv timmar.

Nu söker Sir Torquil Norman investerare för att kunna sätta lastbilen i produktion, med visionen att ”en dag se en OX i varje by i Afrika”.

Foto: Global Vehicle Trust
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com