Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz utvecklar nya motorer – raka sexan inte död

Nya förbränningsmotorer ska komplettera EQ-satsningen

Nästa generation förbränningsmotorer från Mercedes-Benz ska bli starkare, snålare och renare än dagens motorer. Detta åstadkommer tillverkaren med ny, innovativ teknik.

Nyligen presenterade Mercedes-Benz en ambitiös satsning på en eldriven teknikplattform. Men uppenbarligen har Mercedes-Benz insett att elbilar inte är det allomfattande svaret på alla frågor om framtiden. Därför presenterar man nu den kanske största utvecklingssatsningen på förbränningsmotorer i märkets historia.

Den nya motorgenerationen kommer att i högre grad vara modulariserade, där viss teknik och komponenter ska kunna återanvändas mellan motorvarianterna. Både bensin- och dieselversioner av den nya generationen kommer att ha cylinderstorlekar omkring 500 kubikcentimeter, vilket innebär att många av komponenterna och tillverkningsmetoderna kommer att kunna delas mellan versionerna med olika cylinderantal.

Det gäller också omkringsystemen. Kylsystem, elektronik, överladdningsteknik etc kan plockas ur samma låda. Detta är särskilt viktigt då Mercedes-Benz inte bara kommer att minska bränsleåtgången och förbättra prestanda med konventionella medel som minskad friktion, cylinderavstängning och mer avancerade insprutningssystem. I viss mån börjar man nå gränsen för vad som är möjligt i dessa avseenden.

I stället är det just de omgivande komponentsystemen som kommer att stå för en stor del av förändringen. Den nya motorgenerationen kommer att använda eldrivna kompressorer för överladdning, 48-volts integrerade system för startmotor/generator och partikelfilter även för bensinmotorer.

Mätingenjörer ingår inte i standardutrustningen.

Mätingenjörer ingår inte i standardutrustningen.

Den första fyrcylindriga dieselmotorn ur den nya generationen fick vi se redan i våras. Kallad OM 654 är det en dieselmotor på knappt två liters cylindervolym och sitter i E220 där den lämnar 195 hästkrafter.

Med ett lätt aluminiumblock, kolvar av stål med speciellt utformade förbränningsrum och en ny lågfriktionsbehandling av cylinderytan ska motorn vara både lättare och snålare än sina föregångare.

Motsvarande raka sexcylindriga motor heter OM 656 och kommer att ha 313 hästkrafter när den ser dagens ljus under nästa år. Båda motorerna är utvecklade för att möta framtida utsläppskrav som ska fokuserara på verkliga körförhållanden.

På bensinsidan har den fyrcylindriga varianten M 264 en remdriven, kombinerad 48-volts startmotor-generator som största nyhet, utöver generella förbättringar av twinscroll-turboladdningen och styrsystemen. Mer intressant är kanske den raka, sexcylindriga M 256 på tre liter som ersätter den tidare V6-motorn.

Utöver 48-voltstekniken och ett konventionellt avgasdrivet turboaggregat också har en eldriven centrifugalkompressor som bygger laddtryck innan turbon har fått upp flåset. Detta ger 408 hästkrafter och en omedelbar respons utan den vanliga turbofördröjningen.

– Och här, lilla gumman, sitter förgasaren förstår du.

– Och här lilla gumman, sitter förgasaren förstår du.

Till sist kommer också en dubbelturboladdad V8 på fyra liter, kallad M 176. I stort är det samma motor som vi tidigare sett som M 178 hos Mercedes-AMG:s monstermodeller med samma tekniska lösningar. I icke-AMG-version lämnar den 476 hästkrafter.

Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com