Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Upsizing ersätter downsizing

Framtidens motorer blir större – av miljöskäl

De senaste åren har motorerna blivit mindre och mindre. Men den trenden ser ut att brytas. Anledningen är – miljöskäl.

Downsizing har varit ett ord som ekat genom bilindustrin de senaste åren. För att klara av allt hårdare utsläppskrav har biltillverkarna gjort motorerna mindre och mindre och kompenserat med fler turboaggregat.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att trenden kan komma att vända. Anledningen är oväntad: utsläpp. Hela downsizingfenomenet bygger på de utsläppsmätningar som görs under kontrollerade förhållanden i laboratoriemiljö, där temperaturförhållanden och belastningsfall passar just små, överladdade motorer väl.

Men det kommer att ändras. Nästa år införs en ny, global teststandard som ska mäta utsläppen under mer realistiska vägförhållanden. Först införs mätmetoder för kväveoxider och 2019 krävs att alla nya bilar ska klara de nya testerna. Två år senare ska också bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp mätas enligt de nya riktlinjerna.

Det kommer att påverka riktningen på motorutvecklingen. Alltför små motorer måste överladdas i högre grad för att kunna kompensera för volymbortfallet och när de sedan används med mer rimliga effektuttag än i de nuvarande mätcyklerna ökar bränsleförbrukningen och kolmonoxidutsläppen. För dieselmotorer ökar också utsläppen av kväveoxider mångfalt.

Lösningen är större motorer. Upsizing! Renault, General Motors och Volkswagen sägs planera en utfasning av sina storsäljande småmotorer – bensinare så väl som dieslar – under den kommande treårsperioden och andra biltillverkare väntas följa efter.

Merlin: 27 liter, kompressor, tusentals hästkrafter.

JAW/Wiki Commons

Rolls-Royce Merlin: 27 liter, kompressor, tusentals hästkrafter.

För biltillverkarna är det en kostsam affär att kasta bort åratal av utvecklingsarbete och starta om med nya målsättningar i sikte. Men i förlängningen ska miljön dra nytta av lägre utsläpp. Och framför allt: stora motorer är bättre än små. Eller hur?

Foto: GM, JAW/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com