Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Nio ET5 ärver en hög nivå - men också ett högt pris

ET5 är den första elbilen från det kinesiska företaget Nio som inte rullar i executive-klassen. Vi tar en första provtur i den mer folkliga Nio ET5.

Text: Simon Hallenslev
Foto: Nio PR

Bilbasen bjöds in till Kastrup av Nio.

Kinesiska Nio har gjort ett starkt intåg på marknaden med modellerna ET7 och EL7, som är lika lyxiga som välbyggda. Till skillnad från andra nya kinesiska elbilsmärken har Nio börjat med att lansera de lyxigaste och dyraste bilarna de har att erbjuda.

Nio har visat vad man kan göra i miljonklassen. Nu ska de visa vad de kan göra med en elbil som är lite mindre premium, och lite mer lättillgänglig för massorna. Modellen de kommer att visa upp är Nio ET5.

I ett virrvarr av både kunder och framtida kunder, intressenter och intresserade har Bilbasen bjudits in till Kastrup för en titt och en kort körning i nya Nio ET5. Visar Nio upp lika fina trender i en annan klass?

De kan det här med kupéer

Det är inte bara från utsidan som Nio ET5 påminner om sin storebror ET7. Det är också lätt att bli förvirrad i kupén, och det är bra, för standarden i ET7 är väldigt hög. Mjuka organiska material är det dominerande inslaget även i ET5.

Skärmen på 12,8 tum är densamma som i ET7, och med sin höga upplösning och goda beröringskänslighet är den lätt att hålla i handen. Systemet utvecklades av Nio själva och med tanke på att de inte är gamla i gemet, är det ganska intuitivt. Det fungerar som en mindre tekniktung version av Teslas system.

Men någonstans måste man kompromissa, och den lägre prisnivån för Nio ET5 märks på några ställen. Billigare plast har klättrat lite högre upp på dörrsidorna, och det tropiska trä som ET7 och EL7 är utrustade med har också ersatts av ett plastmaterial. Det är både mjukt och snyggt, men utan riktigt samma kvalitetstyngd som sina lyxiga storebröder.

Körställningen är väldigt lik den som finns i Tesla Model 3. Du sitter högt och har bra utsikt över en låg instrumentbräda. Det ger en fin överblick, men med mina 1,77 meter önskar jag att jag kunde komma lite närmare golvet.

Denna önskan blir bara starkare i baksätet, som återigen påminner om Model 3. På ett tråkigare sätt. Golvet är högt, så låren svävar över sätet, vilket blir obekvämt i längden, och du kan inte heller få in fötterna under framsätena. Min frisyr är också uppe och kysser panoramaglastaket. Om du är 1,85 meter lång är baksätet nästan oanvändbart.

De svenska priserna

Vare sig man gillar det eller ej har Tesla, med sina drastiska prissänkningar, blivit jämförelsegrund för de flesta biltillverkare. Och eftersom Nio ET5, förutom likheterna i kabinen, också ligger nära Model 3 i yttre mått är det naturligt att prisnivån också jämförs med amerikanen.

Nio ET5 börjar från 556 000 kronor med 75 kWh-batteri, 456 km räckvidd och 489 hk. Det verkar kan jämföras med att en Tesla Model 3 med 497 km räckvidd kan fås för 450 900 kronor.

Problemet är att med ett pris på 556 000 kronor att inte inkluderar batteriet. Med 75 kWh ”prenumererar” du på batteriet i bilen för 1799 kronor i månaden, medan du i Nio ET5 med 100 kWh batteri och 590 km räckvidd betalar 2999 kronor i månaden. För det här priset kan batteriet bytas två gånger i månaden på Nios batteribytesstation, där du får ett fulladdat batteri på bara fyra minuter.

Om du föredrar att äga ditt batteri är priserna på ET5 lite andra. Här kostar Nio ET5 med 75 kWh-batteri från 686 000 kronor, medan den med 100 kWh-batteri börjar från 796 000 kronor.

Tillval?

Anledningen till att jag skriver priser är att du i ET5 faktiskt har möjlighet att välja och välja bort utrustning, till skillnad från ET7 där all tänkbar utrustning är standard.

I Nio ET5 måste du betala 13 000 kronor för en elektrisk dragkrok, som kan dra 1 400 kg. Om du vill ha justerbara sätesdynor, ventilation och massage i framsätena, värme i ratten och värme i baksätena måste du betala 15 000 kronor för ett ”komfortpaket”.

Nomi, den intelligenta vännen i instrumentbrädan, är också ett tillval i ET5. Om du vill ha de söta LED-ögonen som tittar på dig när du talar till den måste du betala 7 500 kronor. Utan detta tillval får du fortfarande röstassistenten Nomi, men utan det digitala ansiktet.

Som den stora taxikupolen på taket indikerar finns ET5 med självkörningsmöjligheter med LiDAR-enhet, ultraljudssensorer, 11 högupplösta kameror och I’m coming for you. Inget av detta kommer dock till en extra kostnad.

Hur är Nio ET5 att köra?

Som beskrivits i inledningen är presentationen av ET5 i Kastrup för alla möjliga intresserade parter. Körningarna är därför noggrant schemalagda, och jag får ungefär 15 minuter i ET5 i sällskap med en privat Nio-användare och en Nio-anställd.

Dessa 15 minuter räcker för att jag ska kunna säga att Nio går bra. Även om den saknar den luftfjädring som ET7 och EL7 körs på, är den bekväm om än inget utöver det vanliga. Nio ET5 är bekväm och lugn – till och med över de där svartgula farthindren från helvetet.

Med 489 hk är den naturligtvis smidig, och i Sport+ accelererar den från 0 till 100 km/h på bara 4 sekunder. Styrningen känns lite slapp, medan ljudnivån å andra sidan är trevlig och låg. Det är allt jag vågar bedöma tills jag får lite mer tid bakom ratten på ET5.

En bra grogrund

Mer än bara ytan kommer att skrapas nästa gång vi får Nio ET5 för testning. Jag lovar. Under tiden drar jag slutsatsen att grunden definitivt är lagd för Nios nya mer folkliga elbil.

ET5 har ärvt en hög kapacitet vad gäller säkerhets- och självkörning, hög kvalitet i kupén och vad som inledningsvis känns som en solid komfortnivå. Detta är definitiva pluspoäng som borde tilltala de flesta. Däremot är det osäkert om priserna faktiskt är tillräckligt låga för de som kommer vara intresserade att köpa den.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com