Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenska supertekniken i nya Koenigsegg kan förändra bilvärlden

Nya svenska motorn med fria ventiler kan rädda förbränningsmotorns framtid

Här är svenska supertekniken i nya Koenigsegg Gemera som flyttar fram gränserna för vad en fyrsitsig bil klarar av.
Bilen har en liten trecylindrig motor som väger 70 kg – men tack vare svensk teknik med fria ventiler ger den hela 600 hk – och är väldigt snål vid låga farter.
Den är lika effektiv som en dieselmotor – men miljövänligare än en bensinmotor.
Om motorn slår igenom brett kan den revolutionera förbränningsmotorns framtid.

Koenigseggs uppvisning av nya modellen Gemera blev en världssensation och i dag toppar bilen alla världens bilsajter och är det stora samtalsämnet inom bilvärlden.

Aldrig tidigare har någon biltillverkare gjort en så snabb och stark fyrsitsig personbil.  Bilen kommer att tillverkas i 300 exemplar och får en prislapp på 18,25 miljoner kronor med moms i Sverige. Den otroliga prestandan, 0-100 på 1,9 sekunder, och en toppfart på 400 km/h som bilen når på 20 sekunder möjliggörs genom ny svensk superteknik i världsklass.

Läs mer om nya Koenigsegg här

Bilen har en kombinerad effekt på 1700 hk från tre elmotorer och en liten trecylindrig motor. Motorn innehåller den nya unika svenska tekniken med fria ventiler och Koenigsegg kallar den för ”Tiny Friendly Giant”. Motorn kan vara framtidens drivlina för bilar med förbränningsmotor. Enligt Koenigsegg är den helt optimerad för biobränslen och kan köras på både E85, metanol och i värsta fall bensin. Den nya motorn är lättare än dagens motorer tack vara att den inte har någon kamaxel som öppnar och stänger ventiler i motorn. Tidigare har den nya motorn med fria ventiler varit svår att tillverka till rimlig kostnad och att få fungerande i praktiken, men den utmaningen tycks vara löst.

Systemet med fria ventiler ger motorn den unika förmågan med oberoende kontroll av insugnings- och avgasventilerna. Den kan optimera ventilerna utifrån motorns aktuella belastning och öppna och stänga precis så mycket som behövs. Systemet kan även bestämma hur man använder ventilerna beroende på körförhållanden.  Vilken kombination som ska användas för att maximera prestanda, minimera bränsleförbrukningen eller sänka utsläppen. Det innebär betydande prestanda- och miljöfördelar.

Enligt Koenigsegg drar den nya motorn 15-20 procent mindre bränsle än en vanlig bensinmotor. Den har heller inget traditionellt gasspjäll vilket ger lägre effektförluster. För att sänka förbrukningen ytterligare kan cylindrar stängas av.

Den kan också köras i den så kallade Miller-cykeln, vilket tillåter en hög kompression på  9,5: 1. Koenigsegg uppger att motorn är en av de snålaste och kraftfullaste produktionsmotorerna i världen för sin storlek. Bilen har också en dubbelturbo, där endast en turbo används vid låga varv, och den andra börjar arbeta vid högre varvtal.

En annan fördel är att motorn är renare vid kallstart därför att den värmer upp bränsleblandningen bättre genom att skapa turbulens hos bränsleblandningen genom inlopps- och avgasventilerna där den kan åka flera extra varv. Utsläppen vid kallstart ska vara 60 procent lägre jämfört med en traditionell motor. Vid körning på biobränslen ska motorn knappt ha några partikelutsläpp och i princip släppa ut renare luft än vad den suger in.

Genom den nya svenska tekniken är motorn lika effektiv och stark som en stor V8 med dubbelturbo, men motorblocket väger bara 70 kg och ryms i en liten resväska. Koenigsegg och dotterbolaget Free Valve siktar naturligtvis på att kunna sälja tekniken vidare till fler biltillverkare och på sikt få till en massproduktion. Den skulle kunna vara en lösning för framtidens hybridbilar med längre räckvidd och nollutsläpp via biobränslen.

– Vi vill avsluta fossilberoendet för förbränningsmotorer. Den är CO2-neutral om den körs på rätt bränsle. Elbilar är fantastiska, men det finns inte batterier så att det räcker till alla ännu, och inte laddstationer överallt, säger Christian von Koenigsegg.

Men i en Koenigsegg är ljudet är minst lika viktigt som att bilen är miljövänlig. Koenigsegg har försett bilen med ett specialanpassat Akrapovič-avgassystem och lovar att den kommer att ha ett ”grymt sound” kombination med de fria ventilerna.

Även tekniken med elmotorerna ligger i absoluta framkanten. Bilen kan köras upp till 50 km på endast el, och har en elektrisk toppfart på 340 km/h. Totalt är det tre elmotorer som driver bilen, två på bakaxeln om vardera 500 hk, och en på framaxeln på 400 hk. Batteriet är på 15 kWh, ovanligt stort för en laddhybrid. Genom fyrhjulsstyrning och så kallad torque vectoring, en slags aktiv kraftfördelning, på drivhjulen ska bilen ha väghållning i särklass och dessutom en rekordsnäv vändradie. Totalt sett ger drivlinan bilen 1700 hk och 3500 Nm. Koenigsegg har inte uppgett hur länge kraften finns tillgänglig vid fullgasacceleration, men bilen ska alltså komma upp till 400 km/h på endast 20 sekunder.

Bilen får en rekordlång räckvidd när den körs i hybridläge, hela 1000 km. Med en hjulbas på 3000 mm utlovar Koenigsegg en aldrig tidigare skådat komfort och stabilitet. Bakhjulsstyrningen ska ge extra kontroll över bilen.
– En av de roligaste och säkraste bilarna på planeten, lovar Koenigsegg.

Fakta om Koenigsegg Gemera

Förbränningsmotor
• Koenigsegg Tiny Friendly Giant Twin Turbo Freevalve 3-cylindrig förbränningsmotor med torrsumpsmörjning.
• Kompression: 9.5:1 – Borrning: 95 mm – slaglängd: 93.5 mm
• Effekt 440 kW (600 hk) vid 7500 varv, max varvtal: 8500.
• Vridmoment: 600 Nm mellan 2000 och 7000 varv.
• Mittmonterad motor som driver framaxeln.
• Motorvikt: 70 kg.
• Bränsle: Biobränslen, bland annat E85-E10 och metanol.

Elmotorer

• Tre elektriska motorer, en för vardera bakhjul med 500 hk och en på 400 hk som jobbar tillsammans med förbränningsmotorn på framaxeln.
• Total effekt: 1700 hk.
• Totalt vridmoment: 3500 Nm
• Totalt hjulvridmoment: 11 000 Nm.
• Effekt på endast el: 1100 hk.

Räckvidd:
• Endast förbränningsmotor: 950 km
• Endast el: 50 km
• Hybridläge: 1000 km.

Chassi:
• Monocoque tillverkad i kolfiber.
• Ram och hjulupphängningar tillverkade i aluminium.
• Hydrauliskt ställbar markfrigång fram och bak.

Kaross & chassi 
• Tvådörrars fyrsitsig kupé utan b-stolpar.
• Karosspaneler i kolfiber.
• Kolfiberfälgar (tillval)
• Styrning: Fyrhjulsstyrning
• Fjädring: Justerbar med gashydrauliska stötdämpare
•Greppkontrol med tre lägen: Våt, normal, bana.

Bromsar:
Fram: Ventilerade keramiska skivor med sexkolvsok.
Bak: Ventilerade keramiska skivor med fyrkolvsok.
Elektrisk bromsboostare, keramiska kolvar.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com