Redaktionen tipsar

Koenigseggs nya 4-sitsiga monster: Miljöbil med 1700 hk

Toppar över 400 km/h och gör 0-100 km/h under två sekunder

Koenigsegg presenterar världens snabbaste fyrsitsiga bil.
Nya Gemera har 1700 hk och 3500 Nm från en laddhybriddrivlina.
Toppfarten: Över 400 km/h.
– Laddar du och tankar den full är räckvidden 1000 km, säger Christian von Koenigsegg.

När alla andra packat ihop från bilmässan i Genève på grund av skräcken för coronavirus valde svenska Koenigsegg att visa upp två stora nyheter.

Den allra största nyheten är den helt nya modellen Gemera. Det handlar om en fyrsitsig hyperbil med inte mindre än 1700 hk. Bilen är en laddhybrid med en trecylindrig tvåliters turbomotor på 600 hk och 600 Nm. Motorn är mittmonterad. Förbränningsmotorn driver framhjulen ihop med en elmotor och på bakaxeln har bilen två elmotorer på vardera 500 hästkrafter. Totala systemeffekten blir hisnande 1700 hk och 3500 Nm.

– Det finns plats för fyra personer som är två meter långa. Det är en storlek på kupén som aldrig skådats tidigare i en megabil, säger Christian von Koenigsegg.

Motorn har Koenigseggs patenterade teknik med fria ventiler. Den har dessutom dubbla turboaggregat och har den rekordartade effekten 600 hk från endast två liters cylindervolym. I första hand ska den köras på biobränslen.

Prestandan är hisnande, särskilt med tanke på att bilen är fyrsitsig. Toppfarten är över 400 km/h och bilen gör 0-100 km/h på 1,9 sekunder.

– Vi vill avsluta fossilberoendet för förbränningsmotorer. Den är CO2-neutral om den körs på rätt bränsle. Elbilar är fantastiska, men det finns inte batterier så att det räcker till alla ännu, och inte laddstationer överallt, säger Christian von Koenigsegg.

Bilen har Koenigseggs saxdörrar som öppnar mot himlen för att underlätta insteget. Sensorer gör att de inte öppnas för högt om bilen står i ett lågt garage.

– Bilen är designad för långfärd. Tankar du den full och laddar den full så har du en räckvidd på 1000 km, säger Christian von Koenigsegg.

För att den ska låta härligt är den utrustad med ett Akropovic-system. Tjänstevikten på bilen är 1880 kg. Andra detaljer som framkom är att bilen har fyrhjulsstyrning och torque vectoring, en typ av kraftfördelningssystem.

Koenigseggs andra supernyhet var en rekordversion av Jesko-modellen. Det handlar om den snabbaste bil företaget någonsin kommer att bygga och namnet är Jesko Absolut. Den kommer att byggas i 35 exemplar.

–  Den snabbaste Koenigsegg vi någonsin kommer att bygga. Vi har lagt 1000-tals timmar på att göra den höghastighetsvänlig med allt man kan tänka sig. Den har 1600 hästkrafter och toppfartspotentialen är enorm. Kunderna kan välja mellan en banversion eller höghastighetsversion, säger Christian von Koenigsegg.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com