Redaktionen tipsar

Magin: Så kan Koenigseggs ”Tiny Friendly Giant” ge 600 hk

Hur kan en trecylindrig motor på två liter ge 600 hk?
Hemligheten: Svenska supertekniken med fria ventiler.
Här får du magin bakom Koenigseggs nya motor ”Tiny Friendly Giant” förklarad.

Nya svenska superbilen Koenigsegg Gemera fortsätter att väcka uppmärksamhet. Kände Youtubern Jason på kanalen ”Engineering Explained” har fördjupat sig i bilens motor – och snabbt fått 800 000 tittare. Du kan se det nya klippet via bildspelet här ovan.

Den fyrsitsiga superbilen Gemera har hela 1700 hk och en toppfart på 400 km/h tack vare en hybriddrivlina med förbränningsmotor och tre elmotorer. Den största tekniska nyheten får ändå sägas vara motorn som ger hela 600 hk trots att den endast har tre cylindrar och en cylindervolym på måttliga två liter. Normalt sett förknippar vi trecylindriga motorer med småbilar.

Enligt Jason har Koenigseggs motor samma kolvhastighet som hos Formel1-bilar samtidigt som den bara väger 70 kg. Den varvar upp till 8500 varv, lika mycket som en Honda S2000-motor, men kan ta in tre gånger så mycket förbränningsluft. Resultatet är världens överlägset effektstarkaste tvålitersmotor i en produktionsbil.

Hemligheten bakom den unika prestandan är att motorn har den nya svenska Freevalve-tekniken som öppnar ventilerna med hjälp av hydraulik och pneumatik i stället för med kamaxlar.

Genom att både lyfthöjden och öppningstiden av ventilerna kan styras nästan fritt så kan motorn ges helt unika egenskaper. Motorn kan både få större luftflöde än en traditionell motor och köras snålare på låga varv. Det går också att välja hur många ventiler motorn ska öppna och stänga. Två turboaggregat är kopplade till avgasutflödet och även de får unika egenskaper tack vare Free Valve-tekniken. Här är ytterligare en förklarande video för den som vill fördjupa sig än mer.

I Koenigseggs fall är resultatet 600 hästkrafter och 600 Nm från motor som endast väger 70 kg. Motorn driver framaxeln tillsammans med en elmotor trots att den sitter mittmonterad bakom kabinen. Tillsammans med elmotorerna på bakaxeln har bilen otroliga 1700 hk. Resultatet är en acceleration på 1,9 sekunder upp till 100 km/h. Men bilen kan också köras ekonomiskt och har en räckvidd på 1000 km med full laddning och full tank.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com