Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Uppgifter: Nya A4 kommer som elbil

De som gillar förbränningsmotorer kan pusta ut

Större
Stäng
  • Foto: Audi
    Foto: Audi
  • Foto: Audi

En ny generation av den populära modellen Audi A4 kommer lanserat om ett par år. Den kommer erbjudas då erbjudas som elbil, men de som längtar efter vanliga förbränningsmotorer kan pusta ut, nästan i alla fall.

Som många andra biltillverkare är Audi mitt inne i en omställningsprocess till renodlade elbilar. För en tid sedan presenterade den tyska biltillverkaren Audi E-tron GT och även Audi Q4 E-tron. 

Om två år ska en ny generation av Audi A4 lanseras, rivalen till BMW 3-serien. Autocar rapporterar att modellen kommer baseras på en modifierad version av den befintliga MLB-plattformen, som även ligger till grund för en rad andra modeller, bland annat Audi Q5 och Porsche Macan. 

Nya A4 kommer erbjudas med en rad bensin- och dieselmotorer, men antingen som mildhybrider, eller laddhybrider, och kommer erbjudas med både fram- och fyrhjulsdrift. Dessutom är en elektrisk A4 under utveckling. Den ska utmana Tesla Model 3 och även BMW i4. Den elektriska modellen kommer baseras på Premium Platform Electric, en plattform som utvecklas gemensamt mellan Audi och koncernsyskonet Porsche. Den kommer även vara basen för Audi Q6 E-tron, men även den andra generationen (den elektriska versionen) av Macan, som för tillfället också är under utveckling. Även Audi A6 E-tron kommer använda samma arkitektur. 

LÄS MER: Audi: 2030 kommer hälften av försäljningen av premiumbilar vara elektriska

Den elektriska A4 kommer i stort sett ha samma utseende som sina syskon med förbränningsmotorerna, men kommer ha en täckt grill samt andra element som förbättrar aerodynamiken. Audi A4 E-tron kommer antagligen en enda motor bak, eller två motorer för att erbjuda fyrhjulsdrift. Autocar tror att en räckvidd på upp till 72 mil är realistisk. Det kan jämföras med nya elektriska Mercedes C-klass som påstås ha en räckvidd på 100 mil. 

En RS-version kommer också erbjudas med 469 hästkrafter och 800 Nm i vridmoment.

Även om Audi är mitt i sin omställning till elbilar, så har vanliga A4 de senaste åren stått för cirka en femtedel av Audis försäljning globalt, därför ansågs det för tidigt att enbart sälja Audi A4 som A4 E-tron. Därmed kommer Audi erbjuda den som både bensinare och dieselalternativ fram till 2030.

Fram till 2025 ska Audi lansera upp till 20 nya renodlade elbilsmodeller. A4 E-tron anländer till marknaden 2024. 

LÄS ÄVEN: Volkswagen fasar ut förbränningsmotorerna

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com