Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi visar upp Audi A6 e-tron concept

Större
Stäng
  • Foto: Audi
    Foto: Audi
  • Foto: Audi
    Foto: Audi
  • Foto: Audi
  • Foto: Audi
  • Foto: Audi
  • Foto: Audi

Knappt hade Audi Q4 e-tron hunnit visats upp innan nästa elbil och koncept visats upp. Audi presenterar nu Audi A6 e-tron och kommer visa upp bilenpp fysiskt på bilmässan i Shanghai som börjar om ett par dagar. 

Konceptet baseras på en ny elbilsplattform som heter Premium Platform Electric. Modellen har ett helt nytt designkoncept, där bilen är designad som en sportback och är samtidigt en vidareutveckling av Audis nuvarande formspråk. Den är 4,96 meter lång, 1,96 meter bred och 1,44 m hög. Enligt Audi är det ett smakprov på den tyska biltillverkarens kommande modeller, hur sportiga, men samtidigt eleganta elbilarna i storbilsklassen kommer vara. 

Den kommer ha en räckvidd på över  70 mil enligt WLTP och versionerna med mest kraft kommer accelerera 0-100 km/h på mindre än fyra sekunder. Storleksmässigt kommer den vara stor som nuvarande Audi A6 och Audi A7. De kommande modellerna kommer erbjudas med elmotorer på både fram och bakaxel, som regleras elektroniskt och som på såt sätt får fyrhjulsdrift.

Audi A6 e-tron concept ger en totaleffekt på 350 kW och ett vridmoment på 800 Nm. Konceptet har luftfjädring med adaptiva dämpare. Den har 800-volts laddningsteknik och kan laddas upp till 270 kW vid snabbladdningsstationer. På 10 minuter ska den ge över 30 mils räckvidd. Och på mindre än 25 minuter ska den kunna ladda från 5 procent till 80 procent. 

Konceptet har ett cW-värde på 0,22, vilket visar på ett lågt luftmotstånd. Den har 22-tumshjul, korta överhäng och lång samt en låg coupéformad taklinje som ska ge sportiga proportioner, samtidigt som den har mjuka övergångar. Den har även kamerabaserade ytterbackspeglar. 

LÄS MER: Officiell: Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron

Likt många andra elbilar är grillen sluten och omges av luftintag som ger kylning till drivlina, batteri och bromsar. Konceptet har en ny lackeringsnyans som faktiskt sänker energiförbrukningen eftersom den reflekterar en del av värmestrålningen från solljuset, och minskar på så sätt uppvärmningen av karossen och interiören. 

Bilen har smala strålkastare och bakljus. Digital Matrix LED och digital OLED-teknik ska maximera ljuset, och tre LED inbyggda projektorer börjar lysa på marken när man öppnar dörren. Audi menar dessutom att LED-strålkastarna kan projicera en bild på en murvägg när man laddar bilen, om man i väntan exempelvis spelar TV-spel. 

Tittar man på plattformen så är både batteristorleken och axelavståndet skalbara, och därmed kan den användas i olika segmenten. Dock kommer alltid hjulbasen vara lång och överhängen vara korta. 

Audi A6 e-tron concept är först ut i en hel modellfamilj som baseras på PPE. Senare kommer även modeller i både B- och D-segmentet. De första serieproducerade modellerna med PPE-teknik lanseras i slutet av nästa år.

LÄS ÄVEN: Audi e-tron GT ska utmana Tesla

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com