Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford Mustang Bullitt är grön

Men kan också fås i svart.

Som en hyllning till Steve McQueen lanserar Ford en specialversion av Mustang. Subtila detaljer gör Mustang Bullitt speciell.

Världens manligaste man, Steve McQueen, levde sitt liv på samma sätt där ute i verkliga världen som på vita duken. Han körde bil som ett svin, han drack och rökte på som den rebell han var i samhällets gränsland och han gjorde det utan att röra en min i onödan.

Så när han dog 50 år gammal var det kanske inte alldeles förvånande. Vad som däremot var det, var att McQueen inte gick under på grund av sitt leverne utan för att den typ av cancer som tog kål på honom orsakades av asbest från den tid han som marinsoldat rotade i rörisolering ombord ett trupptransportfartyg.

För motornördar är hans mest kända filmroll förstås, utöver den som Michael Delaney i Le Mans, den när han spelar polismannen Frank Bullitt och jagar skurkar på San Franciscos gator. I sin Ford Mustang GT 390 lyckas Bullitt köra om samma gröna folkabubbla inte mindre än fyra gånger. De jagade skurkarna är förstås inte sämre, utan lyckas tappa fem navkapslar från sin Dodge Charger.

Den tio minuter och 53 sekunder långa biljaktsscenen förändrade filmindustrin och än i dag är det få filmer som kan matcha den närgångna, sjaskiga och svettiga biljakten i Bullitt. Självklart är det just därför som Ford nu lanserar en specialversion av Mustang i begränsad upplaga, kallad Ford Mustang Bullitt, femtio år efter det att Bullitt gick upp på biograferna.

Ford Motor Company

Inte första gången som Ford gör en Bullitt-Mustang.

Ford Mustang Bullitt ska tillverkas i begränsad upplaga och börjar levereras någon gång i sommar. Kunderna får då en Mustang V8 med manuell låda och vit växelspaksknopp. I detaljerna skiljer sig Mustang Bullitt från icke-Bullitt: en tunn kromlist ramar in grillen, en annan kantar sidorutorna. Välkomstmeddelandet i instrumentklustret är bytt från häst till bil.

Det är avskalat, ungefär som McQueens skådespeleri. Här finns inga onödiga spoilers, inga fartränder eller extra emblem. Bullitt är bara … grön. Eller svart, men fler kulörer än så finns inte att välja mellan. Och inte skulle väl du välja att klä din Mustang Bullitt i svart, när den gröna kulören klär karossen så särdeles väl. Eller hur?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com